Bem ceai si stresam stresul!
Specialistii au concluzionat: stresul este boala secolului. In articolul de astazi invatam cum se instaleaza, care sunt simptomele si ce rol joaca diferitele sortimente de ceai infuzie in combaterea stresului. Deja stresul nu mai este doar o stare de proasta dispozitie, este o afectiune in sine, care incepe prin a se manifesta la nivel psihic si emotional, urmand in scurt timp sa produca efecte si de ordin fizic, in special cand e vorba de episoade de stres prelungit.
Ce este de fapt stresul
Ne-am obisnuit sa spunem tot timpul “Sunt stresat!”, chiar si atunci cand doar suntem nervosi. Stresul inseamna mai mult decat atat, este raspunsul organismului la situatii de pericol, real sau inchipuit, si este de fapt modul in care organismul ne protejeaza. Intentia conteaza, cum s-ar zice 🙂 Stresul pe termen scurt este de fapt un lucru bun, pentru ca ne ajuta sa ne concentram, sa fim mai alerti si mai energici.
Problemele apar cand stresul se prelungeste si devine cronic. Asta se intampla din cauza ca sistemul nervos nu face diferenta intre amenintari fizice si amenintari emotionale. Adica, daca esti preset din cauza unui termen limita la munca sau te afli in mijlocul unui lac si nu stii sa inoti, pentru creier e cam acelasi lucru. Si, cum ne aflam frecvent in situatii de presiune emotionala, sistemul de stres se declanseaza tot mai usor si devine tot mai greu de controlat.
De ce este stresul cronic atat de periculos?
Pentru ca afecteaza modul de functionare al fiecarui sistem din organism. Sistemul imunitar nu mai functioneaza cum trebuie si racim mai usor, sistemul digestiv incepe sa dea rateuri si nu ne mai putem bucura nici macar de o mancare buna, si, in plus, se accelereaza si procesul de imbatranire a organismului, cu efecte atat de ordin fizic, cat si mental si emotional.
Astfel, pe termen lung, stresul poate conduce la:
Crestere in greutate, insomnie, probleme de concentrare si memorie, ameteli, cresterea sau scaderea poftei de mancare, stari de anxietate si agitatie, stari de depresie, suparare, sau stari nervoase, si multe alte probleme. In plus, si relatiile cu ceilalti sunt afectate, persoanele stresate avand tendinta sa se retraga in intimitatea lor in defavoarea intalnirilor cu familia si prietenii.
In astfel de situatii e clar ca ceva trebuie facut pentru a reduce efectele stresului asupra organismului. In functie de nivelul de stres, ne putem orienta chiar catre un psihoterapeut. Daca inca n-am ajuns in acel punct, exista multe lucruri simple pe care le putem face pentru a ne imbunatati raspunsul la factorii de stres.
Consumul anumitor ceaiuri este unul dintre ele. In functie de ingredientele pe care le contin, ceaiurile ne pot ajuta sa ne relaxam mai mult in timpul perioadelor stresante si sa le facem fata mai usor. Hai sa descoperim cele mai relaxante ceaiuri:
- Ceaiul de menta
Suntem obisnuiti sa bem ceai de menta atunci cand avem probleme cu stomacul. Gresim daca il consumam doar pentru a rari vizitele la toaleta. Ceaiul de menta este si relaxant, mentolul actionand ca relaxant al musculaturii. Atunci cand suntem stresati, tensiunea se transfera si asupra muschilor.
Stresul functioneaza astfel: creierul identifica un semnal din mediul inconjurator, pe care apoi il interpreteaza ca factor de stres. Transmite apoi mesajul tuturor sistemelor din organism, inclusiv sistemului muscular, care se va tensiona.
Modul acesta de functionare poate fi si inversat: daca muschii se relaxeaza, transmit creierului mesajul ca nu e nevoie sa se alarmeze. Astfel, vom mai reduce din efectele stresului. Bea ceai de menta pe timpul zilei si inainte de culcare, vei dormi mai bine, dimineata vei fi mai odihnit si vei putea face fata mai bine problemelor cotidiene.
- Ceaiul de musetel
Este unul dintre cele mai cunoscute remedii naturale impotriva stresului. Cand suferim de insomnie sau tot felul de crampe, ce facem? Facem un ceai de musetel! Ideal este sa fie ceai din flori de musetel, nu plicuri, care sunt de cele mai multe ori de o calitate inferioara. Astfel, vom reduce intensitatea crampelor, abdominale, musculare si mentale si vom dormi mai bine.
- Ceai cu roinita
Roinita se numara printre cele mai vechi plante din medicina traditionala romaneasca. Datorita efectelor pe care le produce asupra sistemului nervos se consuma aproape in intreaga lume. Iti oferim o selectie de ceaiuri de plante care contin roinita. Calming Tea, adica ceai calmant, este unul dintre ele si contine floarea pasiunii, frunze de roinita, flori de levantica si frunze de menta.
- Ceaiul verde
De obicei, ceaiul verde este asociat mai degraba cu o stare de energizare, decat cu una de relaxare. In realitate, ceaiul verde ne si energizeaza, si ne si relaxeaza. Ti se poate parea ciudat, insa anumiti compusi din ceaiul verde, teina, ne confera energie, in timp ce alti compusi, L-teanina, ne ajuta sa ne relaxam.
- Ceaiul Matcha
Este tot un sortiment de ceai verde, insa sub forma de pudra. Este considerat un super-aliment ce contine cea mai mare cantitate de antioxidanti, mult mai multi chiar si decat fructele Goji. Este consumat de sute de ani de catre calugarii buddhisti inainte de sedintele de meditatie: ii ajuta sa-si pastreze mintea concentrata si relaxata. Poate avea acelasi efect pentru fiecare dintre noi. Astfel, calmul pe care calugarii buddhisti reusesc sa si-l pastreze in orice situatie se datoreaza partial filozofiei Zen pe care o aplica in fiecare aspect al vietii lor, si partial si ceaiului verde pe care il consuma frecvent.
Un alt sortiment de ceai de plante pe care sa-l consumi in perioadele stresante pentru a te ajuta sa te relaxezi este Relaxing Herbs, un ceai relaxant de plante ce contine vasc, fructe de paducel, frunze de urzica, lemongrass, sunatoare, frunze de mesteacan, arome naturale, coji de fasole. Acest ceai se poate consuma pe tot parcursul zilei, de la micul-dejun, pana seara inainte de culcare.
In afara de consumul de ceai, poti incerca si cateva trucuri care sa tina stresul la distanta:
- Fa-ti ordine in camera sau pe birou!
Probabil ca nu te-ai gandit niciodata la asta, dar dezordinea de acasa sau de la munca influenteaza modul in care noi reactionam la situatiile pe care le intampinam si avem senzatia ca problemele nu se termina niciodata. Fa ordine, arunca toate lucrurile de care nu ai nevoie si vei vedea cum si mintea se va clarifica si vei gasi mai usor solutii la problemele cu care te confrunti.
- Invata tehnici de respiratie
Atunci cand trecem printr-un atac de panica sau suntem foarte stresati, se modifica si respiratia: este mai sacadata, mai intensa, cu respiratii scurte si rapide. In stare relaxata observam respiratii mai lungi si mai profunde. Respirand in acest mod, vom transmite creierului mesajul ca suntem relaxati. Gasesti pe Internet o multime de videoclipuri si articole care te invata tehnici corecte de respiratie.
- Ia-ti un animal de companie
Ai vazut ce bine te simti atunci cand te joci cu un catelus, cu o pisicuta, sau cu un porcusor de Guineea? Astfel de activitati declanseaza eliberarea de endorfine, hormonul fericirii. Sigur, animalele trebuie ingrijite, asta inseamna timp, dar n-ar fi mai bine sa-ti umpli timpul avand grija de un animalut dragut in loc sa te gandesti la lucruri stresante?
- Miroase ceva „relaxant”
Anumite mirosuri ne relaxeaza automat. Este vorba de mirosul musetelului, anasonului sau lavandei. Poti folosi fie uleiuri armate, fie infuzii de ceai, pe care le poti si bea, si mirosi.
- Gandeste-te la altceva
Nu ne putem gandi la doua lucruri in acelasi timp. Deci, cheia pentru a „pacali” situatiile stresante este ca, atunci cand ne apare in minte un gand stresant, sa ne concentram pe altceva. Bine, trebuie sa fii pregatit in avans: stabileste un lucru pozitiv de interes pentru tine, iar atunci cand va aparea un gand stresant, propune-ti sa te gandesti la lucrul placut stabilit anterior.
Poate fi destul de greu sa reducem nivelul de stres atunci cand am intrat in acest cerc vicios, asa ca cel mai bine este sa nu ajungem in acest punct. Daca facem curatenie in modul nostru de viata, in alimentatie si in modul in care gandim, avem sanse mari sa nu mai fim afectati atat de mult de stresul cotidian. Iar ceaiul este unul dintre ingredientele une vieti fara stres.