Cafeaua verde: aliatul siluetei ideale!
Probabil ca ai tot auzit in ultima vreme de cafea verde, este un sortiment de cafea neprajita. Cafeaua verde are numeroase beneficii pentru sanatatea noastra, datorate mai ales nivelului mai ridicat de cofeina si de acid clorogenic in comparatie cu cafeaua prajita. Acidul clorogenic este un antioxidant.
La ce ne ajuta cafeaua verde? Are o multime de beneficii, iata-le pe cele mai importante:
- Ne poate ajuta sa scadem in greutate – studii in domeniu au atestat faptul ca acidul clorogenic si cofeina din cafeaua verde ajuta metabolismul sa arda mai repede grasimile. Pe piata din Romania exista foarte multe suplimente pe baza de extract de cafea verde, insa consumul ei ca bautura este cel mai indicat, nefiind influentat de procese chimice. Acidul clorogenic poate reduce absorbtia carbohidratilor din tractul digestiv, ceea ce poate reduce si nivelul de zahar din sange. Daca alegem sa introducem cafeaua verde in dieta noastra zilnica, nu ar mai fi nevoie sa renuntam la carbohidrati pentru a slabi.
- Imbunatateste dispozitia si performantele mentale – mai multe cercetari stiintifice au demonstrat cum cofeina, fie ea din cafea prajita sau verde, ne imbunatateste viteza de reactie, memoria, concentrarea, sau rezistenta la oboseala. Cafeaua verde are un nivel mai ridicat de cofeina decat cea prajita, ceea ce face ca efectele ei asupra creierului uman sa fie potentate.
- Poate reduce efectelor radicalilor liberi – cafeaua verde este o sursa bogata de antioxidanti, printre care si acidul clorogenic. Functia de preventie a acestor antioxidanti ne poate ajuta sa ne mentinem sanatatea pentru mai mult timp.
- Reduce apetitul
Daca ti se face foame frecvent, mai bine bei o ceasca de cafea verde in loc sa te repezi la frigider sau la sertarul cu dulciuri. Este un aliment ce reduce pofta de mancare, astfel ca vom manca mai putin si vom ajunge mai usor la senzatia de saturatie, ajutand organismul sa “consume” depozitele de grasime acumulate.
- Poate imbunatati circulatia sanguina
Cercetatorii au descoperit ca boabele de cafea verde contin un ingredient asemanator aspirinei, care ar putea imbunatati circulatia sanguina. Desigur, asta nu inseamna ca nu trebuie sa urmam tratamentul medicamentos indicat de medicul specialist daca suferim de afectiuni in acest sens.
- Ne ajuta sa ne detoxifiem
Pentru detoxifierea organismului este bine sa folosim produse cat mai natural, cat mai putin procesate, nu medicamente sau alte produse care trec prin tot felul de procese chimice. Cafeaua verde este astfel ideala, singura modificare ce i se aduce fiind macinarea, care insa nu afecteaza proprietatile ei.
- Sustine buna functionare a sistemului imunitar
Se pare ca efectul cafelei verzi asupra radicalilor liberi influenteaza si sistemul imunitar. Ajutandu-ne sa reducem efectul radicalilor liberi, sistemul nostru imunitar va functiona mai bine, scazand sansele de a ne imbolnavi de anumite afectiuni.
- Ne ajuta sa mentinem piele hidratata
Poate parea ciudat, dar consumul de cafea verde poate contribui la nivelul optim de hidratare a pielii. Asta datorita acizilor linoleic, oleic si arahidic pe care le contine, care hranesc mielea si o mentin hidratata.
- Reduce actiunea substantelor daunatoare pentru par
Substantele din alimentatie sau din mediul inconjurator au o influenta importanta asupra sanatatii si aspectului parului. Compusii din cafeaua neprajita ne ajuta sa eliminam aceste substante, astfel ca aspectul parului are sanse mari sa se imbunatateasca. Deci, daca ai un par degradat, nu te grabi la zeama de foarfeca, incearca mai intai o zeama de cafea verde.
- Intarzie aparitia primelor semne ale imbatranirii
Pare prea frumos ca sa fie adevarat, insa se pare ca daca vom consuma caafea verde in loc de variant prajita cu care sutem obisnuiti, nu doar ca vom avea energie, ci ne vom confrunta cu primele semne ale imbatranirii mai tarziu decat era “programat”. Acest efect se datoreaza acidului GABA, teofilinei si compusului EGCG, care se gaseste si in ceaiul verde.
Cafeaua verde se prepara in mod diferit fata de cafeaua prajita, se prepara mai degraba ca un fel de infuzie de ceai. Daca optam pentru variant de cafea verde boabe procedam in felul urmator: pentru o cana de bautura este nevoie sa lasam 10 grame de cafea verde in 150 ml de apa peste noapte. A doua zi, lichidul rezultat se fierbe timp de 15 minute la foc mic dupa ce da in clocot. Se consuma dupa ce se raceste.
Prepararea cafelei verzi macinate este mai simpla: lasam la infuzat o lingurita de cafea in apa fierbinte (aproximativ 90° C) timp de 10 minute. Dup ace infuzeaza, strecuram bautura si o consumam dup ace se mai raceste.
Ce gust are cafeaua verde
Cu siguranta te intrebi ce gust ar avea cafeaua neprajita. Adevarul e ca gustul ei n-are nici o legatura cu cafeaua obisnuita, gustul acesteia fiind conferit tocmai prin procesul de prajire. In cazul celei neprajite insa, gustul aduce mai mult cu o infuzie de ceai natural, insa beneficiile le depasesc cu mult pe cele ale cafelei prajite. Prin procesul de prajire se reduce foarte mult continutul de nutrienti si de substante active care prezinta beneficii pentru organism. Asa ca depinde de fiecare dintre noi ce alege: beneficiile sau gustul. Si cafeaua prajita prezinta o serie de beneficii importante, insa cea verde este mult mai potrivita din acest punct de vedere.
Comanda cafea verde macinata