Cafea italiana la tine acasa
Atunci cand avem pofta de o cafea buna, in primul rand ne vin in minte specialistii italieni, care au devenit adevarati maestri in tot ce inseamna cafea. Nu e de mirare ca o ceasca de cafea italiana a devenit cel mai inalt standard de calitate pentru pasionatii de cafea. Hai sa vedem in continuare de ce cafeaua de inspiratie italiana este atat de extraordinara.
Caracteristicile speciale ale cafelei italiene
Prajirea boabelor de cafea
De ce este atat de important procesul de prajire a boabelor de cafea? Pentru ca acesta influenteaza gustul cafelei si nivelul de cofeina pe care il pastreaza boabele de cafea. Asa ca prajirea boabelor de cafea a devenit atat o arta, cat si o stiinta. Dureaza ani de zile pentru ca un prajitor sa devina expert si sa stie cum sa “citeasca” boabele in timpul procesului de prajire si sa ia decizii foarte rapid. Iar diferenta intre o cafea perfect prajita si una prajita prea mult si, deci, stricata, se poate face in cateva secunde.
Exista mai multe stiluri de prajire, acestea incadrandu-se in urmatoarele tipuri: slab (light), mediu (medium), mediu spre intens (medium to dark) si intens (dark). Majoritatea consumatorilor de cafea au impresia ca o cafea prajita intens, cu un gust mai bogat, este automat mai tare, insa lucrurile stau chiar invers, acestea avand ceva mai putina cofeina in comparatie cu cele prajite mai putin.
Stilul italian de prajire
Prajitorii italieni prefera stilurile mediu si mediu spre intens. Din acest stil de prajire rezulta boabe de cafea de o culoare maroniu inchis, cu o suprafata lucioasa conferita de uleiurile naturale pe care le contin, si un gust usor amarui. Si cu cat prajirea este mai intensa, cu atat mai redusa va fi aciditatea cafelei. Astfel, cafeaua prajita in stil italian prezinta un gust intens, aromat, o corpolenta ridicata si aciditate medie sau redusa.
Chiar si in cadrul stilului italian de prajire exista mai multe niveluri, in functie de regiune. Astfel, exista cateva diferente intre stilul de prajire din Palermo sau cel din Verona sau Roma. Sa descoperim care sunt calitatile unice ale cafelei din fiecare zona.
Palermo
Sortimentul de cafea Palermo este alegerea ideala pentru pasionatii de cafea care au asteptari mari de la bautura preferata atat in ceea ce priveste taria cafelei, cat si gustul acesteia. Este un mix de boabe de cafea Arabica si Robusta, pe care il putem savura ori de cate ori simtim nevoia sa ne energizam cu o cafea buna. Boabele de cafea din care este obtinut sortimentul Palermo sunt prajite mediu spre intens. Datorita procedeului de prajire, cafeaua rezultata are o aroma intensa, care ii va bucura pe cei carora le place sa si savureze cafeaua. In plus, datorita continutului de boabe de cafea Robusta, cafeaua are suficienta tarie ca sa ne asigure energia de care avem nevoie pe parcursul zilei. Este o cafea care se preteaza cel mai bine consumului la micul dejun, insa o putem savura si dupa masa de pranz pentru un plus de energie.
Siciliano
Adevaratii pasionati de cafea prefera sortimentele prajite mai intens, datorita aromei bogate pe care o are acest tip de cafea. Este si cazul sortimentului de cafea Siciliano, o cafea boabe pe care o putem prepara atat la espressor, cat si la ibric, filtru, French Press sau cafetiera moka, macinata in prealabil. Daca o macinam chiar inainte de a o prepara, ne vom putea bucura de o cafea cu aroma proaspata.
Verona
Verona nu este doar unul dintre cele mai pitoresti orase italiene, ci si denumirea unui sortiment de cafea de inspiratie italiana. Este obtinuta din 90% boabe de cafea Arabica, a caror calitate se regaseste in aroma delicata a cafelei, si 10% boabe de cafea Robusta, suficient cat sa ridice taria cafelei pentru a putea fi savurata ori de cate ori simtim nevoia sa ne energizam cu o cafea buna.
Cafeaua preparata prezinta o corpolenta ridicata, un gust plin si intens. Este ideala pentru prepararea espresso-ului, insa, dupa macinare, este o baza foarte buna si pentru cappuccino si café latte.
Roma
Capitala Italiei este totodata si una dintre capitalele cafelei. Cafeaua preparata in micile cafenele frecventate de pasionatii de cafea a inspirat si sortimentul Roma, astfel ca fiecare dintre noi se poate bucura de o cafea la fel de buna, fara sa faca neaparat o excursie la Roma.
Este o cafea 100% Arabica, din boabe atent selectionate, la fel ca celelalte sortimente de cafea de inspiratie italiana. Este obtinuta printr-un proces de prajire mediu spre intens. Astfel, cafeaua preparata prezinta un gust plin, dulce, corpolenta echilibrata, fiind potrivita in special pentru cei care isi doresc un espresso placut, cu aroma delicata. Poate fi si macinata in prealabil, pentru a prepara cappuccino si café latte.
Il Presto
Presto, asa ne place sa primim cafeaua. Adica “rapid”, in limba italiana. Si tot asa vrem sa-si faca si efectul energizant, rapid. Exact pentru asta a fost creat sortimentul de cafea Il Presto. Este o cafea de inspiratie italiana, in varianta boabe, cu care putem prepara un espresso foarte bun. Este o cafea certificata Rainforest Alliance, adica fermierii de la care provine sustin micile comunitati din care fac parte si mediul inconjurator. Consumand o astfel de cafea nu doar ca ne vom delecta cu o cafea buna, ci vom si contribui la dezvoltarea unor comunitati aflate intr-un alt colt al lumii.
Cafeaua Il Presto prezinta note de ciocolata si nuci si un gust dulce. Boabele de cafea sunt obtinute printr-un grad mediu de prajire. Acest fapt asigura o cafea cu gust echilibrat.
La noi gasesti o gama foarte variata de sortimente de cafea, alege-le pe cele potrivite:
Care cafea este mai puțin acidă?