Ceai verde cu iasomie – ceaiul “tanar” de numai 1000 de ani

Ceaiul nu mai e demult o bautura pe care o inghitim cand ne doare gatul, ci a ajuns sa reprezinte o ocazie in care ne relaxam, luam o pauza din agitatia cotidiana si incercam sa ne eliberam mintea de ganduri negative si inutile si sa ne “recentram”.  Astfel de momente nu se pot petrece decat in compania unui ceai special, asa cum este ceaiul verde cu iasomie. A devenit unul dintre cele mai cautate sortimente de ceai, atat datorita proprietatilor aromatice, cat si beneficiilor pe care le prezinta. Hai sa descoperim impreuna cele mai interesante lucruri despre ceaiul cu iasomie.

Povestea ceaiului verde cu flori de iasomie

Se pare ca acest tip de ceai a fost creat in urma cu vreo 1000 de ani in China, in timpul dinastiei Song, iar productia sa a continuat si in timpul dinastiei Ming. De-abia prin anii 1900 acest sortiment a devenit suficient de cunoscut pentru a fi vandut de catre comercianti si in Europa.

De ce tocmai iasomie?

Floarea de iasomie este originara din Persia, Iranul de astazi, a carui floare nationala este. Iasomia emana un parfum deosebit, inconfundabil. Este un ingredient deosebit adaugata in ceai, parfumuri sau produse cosmetice. Este folosita si in aromaterapie datorita proprietatilor relaxante pe care le prezinta. Uleiul essential de iasomie ne poate calma atunci cand trecem prin stari de agitatie si chiar de anxietate si ne pot imbunatati dispozitia. Se pare ca iasomia are si proprietati antimicrobiene.

Cum se aromatizeaza ceaiul cu iasomie

Pentru aceste sortiment frunzele de ceai se culeg primavara si sunt puse apoi la pastrare pana vara, cand infloreste iasomia. Florile de iasomie se culeg doar dimineata in zori, cand inca mai au roua pe ele. Se culeg doar bobocii pe cale sa infloreasca. Se tin apoi la rece pana seara, cand bobocii se desfac si emana parfumul lor specific. Ulterior se amesteca impreuna cu frunzele de ceai, care absorb uleiurile naturale ale florilor de iasomie si astfel se aromatizeaza. Florile de iasomie se scot dupa cateva ore si se adauga altele, procesul putand fi repetat chiar si de 7 ori. Se lasa cateva flori de iasomie amestecate cu frunzele de ceai, pentru aspect. Parfumul unic al iasomiei devine un compliment minunat al frunzelor de ceai verde ce prezinta o aroma vegetala.

De ce sa bem ceai verde cu iasomie?

Un ceai verde este oricand o alegere buna. Este recunoscut pentru faptul ca, desi are teina, ne poate si relaxa. Calmeaza mintea, asa ca este ideal in perioadele aglomerate cand parca nu facem fata foarte multor activitati. Ceaiul verde este consumat de mult timp, chiar si de catre calugarii buddhisti pentru a se concentra mai bine in timpul sedintelor de meditatie. Asa ca, in asociere cu iasomia, care are si ea un pronuntat efect relaxant, este alegerea ideala nu doar atunci cand suntem deja stresati, ci si pentru a preveni astfel de situatii.

Gustul, mirosul si culoarea infuziei de ceai verde cu iasomie

Acest sortiment se remarca prin gustul floral. Aroma este insa subtila si delicata, foarte placuta pentru orice iubitor de ceai. Mirosul este, desigur, de flori de iasomie. Culoare este asemanatoare ceaiului verde Sencha, florile de iasomie neinfluentand culoarea infuziei, de un auriu deschis.

Cum se prepara:

  1. Pune la infuzat in apa fierbinte (aproximativ 70° C) o lingurita de ceai verde cu iasomie pret de 2 minute.
  2. Strecoara frunzele de ceai dupa 2 minute, nu mai mult, pentru ca ceaiul va deveni amar.
  3. Dupa ce se raceste poti consuma ceaiul.

Beneficiile ceaiului verde cu iasomie

  1. Ne relaxeaza

Ca orice sortiment de ceai verde, si cel cu iasomie are efect relaxant. Poate parea ciudat ca un ceai cu teina, deci energizant, sa ne si relaxeze, insa, acesta este una dintre proprietatile interesante ale ceaiului verde.

  1. Bun in aromaterapie

Pentru ca ceaiul verde cu iasomie miroase atat de placut, poate fi folosit si in aromaterapie. Un studiu de cercetare ale carui rezultate au fost publicate in Jurnalul European de Psihologie Aplicata a descoperit ca doar inhaland iasomia se produce un efect sedativ in organismul nostru si ne poate imbunatati starea de spirit.

  1. Bautura anti-imbatranire

Ceaiul verde cu iasomie este bogat in antioxidanti, substante ce pot reduce efectele radicalilor liberi. Acestia sunt molecule care, printre altele, pot grabi procesul de imbatranire a organismului si pot contribui la dezvoltarea anumitor afectiuni. Astfel, este important sa le reducem pe cat posibil efectele, iar ceaiul verde cu iasomie, prin nivelul ridicat de antioxidanti, este o bautura care ne poate ajuta.

  1. Reduce efectele stresului

Consumul de ceai verde cu iasomie pentru reducerea efectelor stresului nu este o chestie noua, se foloseste de mult timp, in special in tarile asiatice, unde ceaiul verde este o component importanta a ritualurilor de relaxare. Chiar si calugarii tibetani consuma ceai verde pentru a-si linisti mintea si pentru a se putea relaxa. Noi l-am incercat si chiar functioneaza. Desigur, un ceai verde n-o sa-ti resolve problemele, dar te va ajuta sa gasesti solutii clare.

  1. Ne ajuta sa prevenim racelile si gripa

Proprietatile antivirale si antibacteriene ale ceaiului verde cu iasomie contribuie chiar si la prevenirea imbolnavirilor cu raceala sau gripa din sezonul rece. Consumat chiar si dupa ce ne-am imbolnavit, ne va ajuta sa ne refacem mai repede. Unele persoane fac gargara cu o ceasca de ceai cald, insa, cand ceaiul este atat de bun, chiar e mai bine sa-l bem pe tot.

  1. Contribuie la reducerea kilogramelor in plus

Bine, nu te astepta sa bei ceai verde si sa slabesti, insa este un fapt cunoscut ca ceaiul verde stimuleaza metabolismul, ne ajuta sa ardem grasimi mai repede si sa reducem kilogramele in plus. Ceaiul verde ne va imbunatati si digestia, prin stimularea dezvoltarii de bacterii bune care contribuie la buna functionare a sistemului digestiv. Iar o digestie buna ne va ajuta si sa metabolizam grasimile mai bine.

Arta Ceaiului

Magazin de ceaiuri si accesorii pentru prepararea si servirea ceaiului. Livrare gratuita pentru comenzi de minim 149 lei.

De asemenea, ai putea dori...

2 răspunsuri

  1. Marin vasilica spune:

    Contraindicatii?

  2. Marin vasilica spune:

    Contra indicatii la ceai verde?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *