Ceaiurile de plante, un medicament sau nu?
Ceaiul de plante nu e chiar un medicament! ✅ Creste imunitatea. ✅ Detoxifica. ✅ Arde grasimile. Astea sunt doar cateva dintre proprietatile ceaiurilor de plante. Si desi ceaiurile de plante au adesea beneficii pentru sanatate, astfel de reclame sunt de multe ori exagerate sau nefondate.
✅ Ceaiurile de plante sunt folosite pentru proprietatile lor medicinale de milenii. Chinezii foloseau ceai de ginkgobiloba pentru imbunititirea circulatiei; egiptenii antici beau ceai de coriandru cand aveau stomacul iritat sau tractul urinar inflamat. Mamele le dadeau copiilor ceai de musetel pentru somn inca din Imperiul Roman.
✅ Ceaiurile din plante sunt un mod perfect de a te hidrata, aduc un plus valoare sanatatii tale, dar nu trebuie sa bei ceva ce nu-ti place in speranta ca o sa aiba vreun efect magic.
? Iata cateva beneficii care pot fi aduse asupra organismului din consumul de ceai:
☕ Ceaiul alb – este mult mai putin procesat, prin urmare, polifenolii (antioxidanti ale caror principala actiune este prevenirea formarii radicalilor liberi, luptand impotriva îmbatranirii pielii) sunt foarte puternici. De asemenea, ceaiul alb contine ECGC, un alt antioxidant care previne formarea celulelor de grasime si lupta cu ridurile.
☕ Ceaiul negru – plin de polifenoli, este perfect in a va ajuta sa pastrati o respiratie placuta. Studiile au aratat, deasemenea, ca polifenolii impiedica dezvoltarea bacteriilor in gura, minimizand astfel compusii mirositori pe care aceste bacterii ii produc. Ceaiul negru ajuta si la oprirea depunerii grasimii pe abdomen. Are proprietati de inhibare a glucozei, ceea ce inseamna ca ar putea ajuta si la prevenirea diabetului zaharat.
☕ Ceaiul de menta – foarte puternic in calmarea diareei, ceaiul de menta este un bun aliat in imbunatatirea mobilitatii tractului gastro-intestinal. In ultimele decenii, ceaiul de menta a devenit din ce in ce mai popular, datorita numeroaselor sale proprietati benefice. Conform unui cunoscut site medical, menta contine vitaminele A si C, fier, potasiu, magneziu, calciu si fosfor. De asemenea, planta contine o cantitate importanta de antioxidanti, ce contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ.
☕ Ceaiul de ghimbir – functioneaza ca un agent anti-inflamator, blocand substantele chimice care provoaca umflaturi in creier. Ceaiul de ghimbir reduce inflamatia aproximativ la fel de rapid ca o aspirina. Daca intampini dureri de cap, bea o ceasca de ceai la inceputul primelor simptome pentru a “taia” durerea de la radacina.
☕ Ceaiul de ginseng – stimuleaza excitatia sexuala si ajuta la disfunctia erectila. Ginsengul contine compusi numiti ginsenozide, care afecteaza tesutul gonadelor si creste numarul de spermatozoizi. Este recomandat pentru sporirea satisfactiei sexuale atat la femei, cat si la barbati.
☕ Ceaiul de lemn dulce – planta care creste în Marea Mediterana si in Asia, este, defapt, mai dulce decat zaharul si are ZERO calorii. In afara faptului ca este foarte bun pentru a potoli pofta de dulce, lemnul dulce este, deasemenea, anti-inflamator, avand proprietati de ucidere a bacteriilor. Tot ceaiul de lemn dulce contine compusi terapeutici care ajută la calmarea durerilor in gat.
☕ Ceaiul de urzica – are proprietati antihistaminice si poate preveni febra si alergiile de orice fel. De asemenea, poate ameliora simptomele de nas infundat, stranut sau mancarimi ale ochilor. Pentru a avea un efect bun, fierbeti urzica timp de 15-20 de minute si, pentru un gust mai bun, puteti adauga o felie de lime.
☕ Ceaiul verde – despre beneficiile ceaiului verde s-a scris deseori, dar e bine sa le amintim constant: ajuta la prevenirea cancerului si a hepatitei C, reduce riscul bolilor de inima datorita antioxidantilor pe care-i contine, ajuta la reducerea colesterolului si in curele de slabire.