Cum asociem preparatele de sarbatori cu ceaiul potrivit
Asocierea dintre diferite preparate culinare si vinuri nu mai e de mult timp un secret, insa asocierea cu diferite sortimente de ceai este o tendinta relativ noua, imbratisata de catre iubitorii de ceai, de gusturi fine si de mancaruri sanatoase. La fel ca in cazul vinurilor, asocierea cu ceaiuri este pe de o parte stiinta, pe de alta parte arta, si tine, nu in ultimul rand, si de gusturile si preferintele personale.
Atunci cand asociem preparatele cu ceaiul potrivit iau nastere arome si gusturi noi, care bucura papilele gustative si creeaza o experienta inedita. In afara de asta, combinatia cu ceaiul potrivit poate transforma chiar si cel mai banal fel de mancare intr-un preparat deosebit.
Restaurantele de top din Franta, Marea Britanie si Statele Unite au angajat somelieri de ceai pentru a-i sfatui pe clientii care le calca pragul in alegerea tipului de ceai pentru preparatele pe care doresc sa le comande. Iata ce sfaturi generale ne-ar da acestia:
Ceai negru: se asociaza de obicei cu preparate “grele”, pe baza de carne, sau pe baza de paste, asa cum este lasagna.
Ceai verde: deoarece are o aroma naturala mai degraba “vegetala”, se asociaza cu preparate in acelasi gen. In general cu salate sau preparate usoare pe baza de peste.
Ceai alb: este un ceai cu aroma naturala foarte delicata, datorita procesarii minime a frunzelor de ceai. Astfel, cel mai bine este sa il savuram impreuna cu preparate pe baza de peste, branzeturi sau deserturi.
Ceai Oolong: un sortiment mai special, cu o paleta aromatica foarte complexa, ce scoate in evidenta notele felurilor de mancare pe baza de legume, ale deserturilor cu fructe, sau ale branzeturilor si carnii afumate.
Ceaiuri de (si cu) fructe: merg foarte bine cu deserturi mai mult sau mai putin complexe si cu ciocolata.
Ceaiuri condimentate: nu ne surprinde asocierea cu preparate de provenienta turceasca (sarmale, chiftelute, musaca).
Iata ce ceaiuri ar trebui sa avem pe masa de sarbatori in functie de mancarurile pe care le preparam:
Oua: cu siguranta vor fi elementul central al mesei, si, ca sa nu “pice greu” si sa le conferim un gust nou, ar trebui sa le consumam impreuna cu ceai negru Assam OP, Earl Grey, Darjeeling sau Lapsang Souchong.
Salata de beouf: nu este un preparat traditional romanesc, insa este nelipsita de la masa de sarbatori. Ca sa-i mai schimbam putin gustul obisnuit, fara a schimba insa lista de ingrediente, cel mai bine e sa o asociem cu ceai verde Gunpowder sau Jasmine Special, un sortiment cu gust delicat de iasomie.
Friptura de miel: un preparat destul de pretentios, atat din punct de vedere al gatitului, cat si al digestiei, cu o aroma interesanta, care nu este totusi pe placul tuturor. Asortandu-l cu un ceai negru simplu English Breakfast, sau un ceai negru afumat Lapsang Souchong, gustul sau va fi mult mai placut.
Friptura din carne de porc: “cea mai buna leguma este porcul”, spune o vorba, leguma ce merge foarte bine cu ceai negru Assam OP, Lapsang Souchong, Pu Erh sau cu un Oolong interesant – Iron Goddess of Mercy, sau Ti Kuan Yin, asa cum mai este cunoscut.
Preparate pe baza de pui sau curcan: aici se recomanda ceaiuri cu un profil aromatic mai delicat, cum ar fi sortimentele de ceai verde Sencha, Jasmine Special, Tuareg, ceai alb Eyebrows of Longevity sau Jasmine Dragon Pearls, sau ceai galben Huang Xiao.
Preparate pe baza de peste: asocierile sunt asemanatoare, sortimentele de ceai verde si ceai alb simplu sunt cele mai indicate. Pesti precum somonul, tonul, sau codul se pot asocia cu ceai negru afumat Lapsang Souchong.
Branzeturi: aici e destul de simplu – cu cat sortimentul este mai maturat, cu atat mai intens trebuie sa fie profilul aromatic al ceaiului. Celor foarte maturate li se potriveste ceaiul negru afumat, Keemun sau Lapsang Souchong. Camembert merge foarte bine cu ceai verde cu iasomie Jasmine Special. Celelalte tipuri de branzeturi se pot savura impreuna cu o ceasca de ceai alb sau ceai verde simplu sau aromatizat cu petale de flori.
Ciuperci: un aliment foarte sanatos, cu care putem chiar inlocui carnea uneori. In special in post sunt consumate. Aroma lor este foarte potrivita pentru ceaiul negru Assam OP, Pu Erh sau Darjeeling.
Legume: ar trebui sa le consumam cat mai des, iar atunci cand facem asta sa avem alaturi o ceasca de ceai Oolong sau ceai verde Sencha.
Fructe de mare – este putin probabil sa le regasim pe masa de sarbatori, insa, oricand le-ai servi, e bine de stiut ca ceaiul verde este cea mai buna alegere pentru a le evidentia gustul caracteristic.
Ciocolata: o combinatie cu totul extraordinara este cea dintre ciocolata si ceai Oolong, datorita gustului dulceag pe care il au unele sortimente.
Deserturi: ceaiurile de fructe sunt cele mai indicate, insa vorbim de ceaiuri adevarate de fructe, care contin doar bucati de fructe, petale de flori si condimente, nu ceai negru aromatizat. In principiu, ingredientele desertului preferat ar trebui sa se regaseaca, sau sa fie complementare celor din ceaiul de fructe.
In plus, dupa fiecare masa mai “grea”, indiferent ce contine aceasta, ar trebui sa bem ceai negru Pu Erh. Acesta, prin felul in care sunt procesate, maturate, frunzele de ceai, capata niste proprietati unice, care favorizeaza digestia si reduc posibilitatea ca grasimile din preparate sa fie asimilate de catre organism.
Asocierea dintre ceai si preparate evolueaza din ce in ce mai mult, somelierii de ceai petrec foarte mult timp la cursuri si traininguri de specialitate, si trebuie sa acumuleze foarte multe cunostinte despre sortimentele de ceai si multitudinea de profiluri aromatice ale ceaiurilor si preparatelor culinare.
Insa consumul de ceai in timpul mesei nu este doar un prilej de a ne desfata cu noi gusturi extraordinare, ci chiar o necesitate. Conform unor studii, atunci cand cosumam apa sau alte bauturi reci in timpul mesei, acest lucru contribuie la solidificarea componentelor uleioase ale mancarii, iar, in consecinta, digestia se produce mai greu. Daca, in schimb, bem ceai cald, sistemul digestiv va functiona mai bine si este posibil chiar sa acumulam mai putine grasimi in organism, un lucru extrem de benefic pentru silueta si sanatatea noastra. Acestea sunt si principalele motive pentru care in localurile asiatice sau din Turcia clientii primesc in mod gratuit la masa oricat ceai cald doresc. ?
Nu stim care va fi meniul pregatit de tine de sarbatori, insa stim ca, oricare va fi acesta, vei gasi la noi ceaiurile potrivite cu care sa-ti surprinzi invitatii:
Ceaiul este cel mai bun