De ce e mai bine sa bei ceaiul fara zahar
Asiaticii, cei care au descoperit ceaiul si care il consuma de mii de ani, nu pun niciodata zahar in infuzia de ceai. Asta pentru ca, in afara de efectele negative pe care le are asupra sanatatii, zaharul mascheaza aromele si combinatiile unice de arome pe care le ofera fiecare tip de ceai.
Totusi, cum am ajuns sa consumam ceaiul indulcit cu zahar?
Acum cateva secole, cand britanicii aduceau ceai negru din Asia, in timpul lungilor calatorii pe mare frunzele de ceai absorbeau o cantitate insemnata de aer si apa de mare. Expunerea prelungita la soare si la umiditate faceau ca frunzele de ceai sa piarda multe dintre aromele naturale.
Dupa cateva luni petrecute pe mare in conditii improprii, frunzele de ceai deveneau amare iar infuzia nu mai avea gustul placut pe care trebuia sa-l aiba. Asa ca, pentru a mai salva ceva din aceasta bautura exotica pe atunci, englezii au inceput sa adauge zahar in ceai.
In ziua de azi avem la dispozitie modalitati foarte rapide de transport, tehnologii speciale si un mod de ambalare a ceaiurilor care permite ca frunzele sa fie complet ferite de aer, lumina sau umiditate, oferindu-ne posibilitatea de a ne bucura de aromele deosebite din infuzia de ceai.
Asa ca nu e nevoie sa adaugi zahar in ceaiul pe care il bei, mai ales cand e vorba de ceaiuri de calitate superioara, asa cum sunt cele pe care le gasesti pe site-ul Arta Ceaiului. Cu siguranta nu ai adauga nimic intr-un vin bun, de ce-ai vrea sa adaugi zahar intr-un ceai bun?
Daca totusi te-ai obisnuit sa bei ceaiul cu zahar si vrei sa treci la varianta sanatoasa de a-l savura neindulcit, e bine sa stii ca dureaza doar o saptamana pentru ca papilele gustative sa se obisnuiasca cu aroma neindulcita a ceaiului.
P.S. Probabil ca stii deja ca printre factorii care afecteaza calitatea ceaiului se numara oxigenul, umiditatea si expunerea la lumina si caldura. Asa ca, pentru a te bucura de tot ce are ceaiul mai bun de oferit, iti recomandam sa-l pastrezi in conditii optime, in cutii speciale.