Diferenta dintre sortimentele de cafea Arabica si Robusta
Probabil ai observat pe eticheta unor branduri de cafea mentiunea 100% Arabica. Ai auzit si de cafea Robusta. Probabil ca ti s-a spus ca sortimentul de cafea Arabica e mai scump decat orice cafea Robusta. Nu e adevarat in toate cazurile. Citeste articolul nostru in continuare pentru a afla toate diferentele dintre cafeaua Arabica si cea Robusta.
- Gustul
Gustul e cea mai importanta deosebire dintre cafeaua Arabica si cea Robusta. Gustul cafelei Robusta este considerat a fi putin “cauciucat”. Gustul cafelei Arabica este aromat, mult mai delicat decat cel de Robusta. In amestecurile dintre Arabica si Robusta, gustul este dat, cu siguranta, de boabele de Robusta.
- Nivelul de cofeina
Cofeina este un alt mare diferentiator intre sortimentele de cafea Arabica si Robusta. Aceasta are un continut mult mai mare de cofeina decat Arabica, de aceea si gustul de Robusta este mai neplacut, cofeina avand un gust amar. In cafeaua instant, “nes”, se foloseste preponderent cafea Robusta, pentru ca persoanele care prefer acest tip de cafea o consuma pentru ca este foarte tare, insa si pentru ca este mai comod de preparat.
- Continutul de zahar
Sortimentul de cafea Arabica are o concentratie de zahar de 2 ori mai mare decat Robusta. De aceea preferam mai mult gustul de Arabica. Astfel ca nu vei avea nevoie sa adaugi zahar in cafea. Daca ai baut vreodata o cafea 100% Arabica, de origine, cu siguranta ai observat ca are un gust dulceag si ca nu e nevoie sa adaugi zahar. De fapt, ii strici gustul, daca adaugi zahar. Daca vrei sa savurezi aroma adevarata a cafelei, ar trebui sa nu-i adaugi zahar, si nici lapte. Zaharul si laptele se folosesc la prepararea anumitor retete de cafea, mai ales la frappe-uri si alte feluri de Ice Coffee. Asa ca, daca vrei sa savurezi o cafea traditionala, simpla, iti recomandam sa alegi o cafea de calitate si sa nu o indulcesti cu zahar.
- Pretul
In mod normal, cafeaua Arabica este de 2 ori mai scumpa decat cafeaua Robusta. Cu toate astea, exista tipuri de Robusta mai scumpe decat anumite tipuri de cafea Arabica. Pretul unei cafele depinde de foarte multi factori:
De plantatia in care se cultiva: o cafea provenita de la o microferma, cu o productie foarte mica de cafea, care se vinde la licitatie, va costa de cateva ori mai mult decat o cafea care se cultiva in plantatii mai mari. Daca vrei sa savurezi o astfel de cafea de tip microlot, iti recomandam unele dintre cele mai bune sortimente: Nicaragua Las Morenitas, El Salvador San Jose Ruffatti, sau Ethiopia Yirgacheffe. Aceste cafele sunt 100% Arabica, iar fiecare dintre ele prezinta note distincte si arome speciale.
De solul in care creste: calitatea cafelei Arabica sau Robusta depinde de tipul de sol in care este cultivata. O cafea Arabica cultivata intr-un sol nepotrivit, deci, de o calitate mai slaba, poate costa ma putin decat o Robusta de calitate.
De conditiile meteorologice: ca orice planta, si cafeaua depinde foarte mult de conditiile meteo.
- Dificultatea cu care se cultiva
Cafeaua Robusta este mai usor de cultivat, fiind o planta mai rezistenta, motiv pentru care i s-a si acordat aceasta denumire. Sortimentele de cafea Arabica sunt mai pretentioase, au nevoie de mai multa ingrijire, iar asta influenteaza pretul lor.
- Forma boabelor
Boabele de cafea Arabica au o forma ovala si o culoare de un maron deschis, iar boabele de cafea Robusta au o forma rotunda si o culoare de un maron inchis, ca cele din imaginea de mai jos. Acum vei stii sa-ti dai seama daca sortimentul de cafe ape care il cumperi chiar e 100% Arabica, asa cum scrie pe eticheta, in cazul cafelei boabe.
- Continutul de acid clorogenic
Acidul clorogenic este un antioxidant si totododata o substanta care poate alunga insectele. Cafeaua Arabica are un continut de 5,5 – 8% acid clorogenic, iar cea Robusta intre 7 – 10%. Deci, cafeaua Robusta poate fi mai eficienta decat cea Arabica in alungarea tantarilor. J Actiunea antioxidanta a acidului clorogenic din cafea se produce poate conduce chiar la neutralizarea radicalilor liberi responsabili de imbatranirea organismului.
- Productia la nivel mondial
Aproximativ 75% din cafeaua cultivata la nivel mondial este cafea Arabica. Etiopia si Brazilia sunt cei mai mari producatori de Arabica, iar Vietnamul este lider mondial in productia de Robusta. Cu toate ca majoritatea iubitorilor de cafea prefera sortimentul Arabica, datorita aromei deosebite, exista si persoane care prefera cafele care contin mai multa Robusta decat Arabica, fie pentru ca vor o cafea tare, fie pentru ca chiar prefera gustul mai aspru al cafelei Robusta.
Este important de mentionat faptul ca majoritatea cafelelor de pe piata sunt un amestec intre Arabica si Robusta. Arabica se foloseste pentru gustul pe care il ofera, iar Robusta pentru nivelul ridicat de cofeina. Importanta este si proportia dintre cele doua tipuri de cafea in cazul fiecarui brand pe care il consumam, insa asta este mai greu de aflat. In cazul cafelei instant, celebrul “nes”, se foloseste mai mult cafea Robusta, astfel ca bautura rezultata este mai tare decat o cafea obisnuita. Iti recomandam sa alegi cu atentie cafeaua pe care o cumperi, altfel, s-ar putea sa cumperi o cafea de o calitate proasta la un pret ridicat.
Cafelele din selectia noastra provin de la ferme cu renume in cultivarea cafelei, si au fost selectate in functie de punctajul primit la cel mai prestigious concurs din lumea cafelei: Cup of Excellence. In cadrul acestui concurs, juriul, format din specialist din domeniul cafelei, analizeaza toate caracteristicile cafelei: gust, aroma, note, corpolenta, aciditate, gustul echilibrat, precum si alte caracteristici care influenteaza gustul unei cafele Arabica sau Robusta. Fiecare dintre aceste cafele primeste un punctaj, iar pe baza acestuia sunt premiate. Cafelele castigatoare se vand apoi la licitatie, ajungand uneori la preturi exorbitante. Pretul lor reflecta calitatea, fiecare dintre aceste cafele oferind o experienta deosebita.
In cazul cafelelor de origine, in special cele de tip microlot, acestea sunt 100% Arabica si nu sunt amestecate cu sortimente provenite din alte regiuni. Astfel de cafele sunt de o calitate superioara si ofera o experienta cu totul speciala, chiar merita incercate. Mai ales cand poti gusta cafele din toata lumea: Etiopia, Mexic, Brazilia, Nicaragua, Columbia, Honduras, Indonezia, si altele.
Acestea sunt principalele diferente dintre cafeaua Arabica si cea Robusta. Cu siguranta acum iti este mai clar care este tipul de cafea potrivit pentru tine si iti va fi mai usor sa alegi cea mai buna cafea. Ai grija si de locul din care cumperi cafeaua, o cafea scumpa nu este neaparat o cafea buna.
Stiai ca exista si cafea Liberica? Este un tip de cafea ce se aseamana mai degraba cu Robusta. Cam 2% din productia mondiala de cafea este Liberica. Se consuma cu precadere in Malaezia, unde este preferata pentru aroma si gustul sau.