Povestea ceaiului rece – Ice Tea
Cum a aparut ceaiul rece, cunoscut ca Ice Tea
Ceaiul rece, preparat ca Ice Tea, nu este o inventie a ultimilor ani, asa cum am fi tentati sa credem, cu toate ca, in ceea ce priveste consumul de Ice Tea, acesta a crescut simtitor in ultimii ani.
Primele documente care atesta consumul ceaiului Ice Tea dateaza de pe la sfarsitul secolului al XVIII-lea, cand in Carolina de Sud, S.U.A., incepusera sa se cultive arbori de ceai, singura zona din S.U.A. in care se cultivau, de altfel. In acea perioada, in diverse carti de bucate erau prezentate retete de Ice Tea in combinatie cu alcool, care erau mai degraba niste punch-uri. La vremea respectiva se folosea doar ceai verde pentru Ice Tea, ulterior au inceput a se folosi si sortimente de ceai negru si ceai de fructe.
Spre sfarsitul anilor 1800, revistele de gastronomie publicau deja retete de Ice Tea fara alcool, ce au devenit retete traditionale intre timp.
Ice Tea a devenit popular incepand cu 1904, in timpul targului mondial din St. Louis
Consumul de Ice Tea a luat cu adevarat avant in 1904, cand vara torida de atunci i-a indemnat pe tot mai multi americani sa se indrepte catre bauturi reci, inclusiv Ice Tea. Popularizarea ceaiului rece Ice Tea i se datoreaza lui Richard Blechynden, proprietarul unei plantatii de ceai. In timpul targului mondial organizat la St. Louis, Statele Unite, in anul 1904, Blechynden planuise o degustare de ceai cald. Insa temperaturile foarte ridicate l-au facut sa-si schimbe planul initial, venindu-i ideea de a adauga gheata in ceai. Si asa, ceaiul cu gheata a fost gustat si apreciat de majoritatea vizitatorilor la targ. De atunci, americanii si-au schimbat modul de a privi ceaiul doar ca pe o bautura fierbinte.
Prohibitia din Statele Unite a contribuit la popularizarea ceaiului cu gheata
Perioada prohibitiei dintre anii 1920 – 1933 a condus la o si mai mare popularitate a ceaiului in varianta Ice Tea, pentru ca majoritatea oamenilor erau nevoiti sa gaseasca o alternativa la bere, vin, bauturi spirtoase, care devenisera ilegale. Cluburile, restaurantele si hotelurile ofereau clientilor Ice Tea preparat din ceai verde, negru sau ceai de fructe, niste bauturi aromate si legale.
Iar dupa ce, prin anii 1930, frigiderele au inceput sa se regaseasca in tot mai multe gospodarii americane, majoritatea iubitorilor de ceai rece nu mai erau nevoiti sa iasa din casa pentru a savura bautura preferata, existand posibilitatea de a avea gheata in confortul propriei case.
Ice Tea astazi
Cei mai mari consumatori de Ice Tea sunt, desigur, americanii. In special cei din sudul Statelor Unite, unde se consuma Ice tea nu doar in zilele calduroase de vara, ci tot timpul anului, mai ales in timpul meselor. Aproximativ 85% din ceaiul care se consuma anual in S.U.A este preparat in varianta Ice Tea.
Si la noi in tara consumul de Ice Tea ia amploare, cei care il consuma preferandu-l in locul sucurilor carbogazoase pline de E-uri din comert. Speram sa te alaturi si tu celor care-si doresc un stil de viata sanatos si preferi un Ice Tea 100% natural, facut in casa, in locul unor bauturi cu efect nociv asupra sanatatii.