Tot ce nu stiai despre ceaiul de urzica

“E bun pentru par” – probabil ca asta e raspunsul pe care il dam majoritatea dintre noi la intrebarea “La ce foloseste ceaiul de urzica?”. Ceaiul de urzica este un ceai de plante natural ale carui proprietati sunt recunoscute inca din antichitate in medicina traditionala internationala. Frunzele de urzica sunt atat de pline de vitamine, minerale si nutrienti, incat se consuma nu doar sub forma de ceai, cat si ca preparat culinar. Majoritatea proprietatilor ceaiului de urzica se refera la diferite probleme digestive si la mentinerea sanatatii tenului si parului, insa exista o multime de alte afectiuni in care ne poate fi de ajutor.

 

Despre urzica

Aceasta planta cu proprietati nemaipomenite face parte din familia Urticaceae, care cuprinde cam 500 de specii, cea mai cunoscuta fiind Urtica Dioica, adica urzica obisnuita.

Este o planta bogata in clorofila, beta caroten, vitaminele A, C si E, tanine, fier, calciu, fosfati, precum si alte minerale. Datorita continutului ridicat de clorofila, din frunzele de urzica se facea vopsea naturala de culoare verde, inainte de aparitia vopselelor industriale. Se foloseste si pentru a colora natural alimentele.

 

De ce inteapa frunzele de urzica?

Probabil ca primul lucru care ne vine in minte cand auzim de urzica este faptul ca frunzele ei inteapa. Asta se intampla din cauza ca frunzele contin niste substante precum serotonina, histamine si acetilcolina. Unele dintre aceste substante pot cauza iritatii ale pielii si se gasesc in capatul perilor fini de pe frunzele de urzica. Atunci cand atingem frunzele de urzica, si implicit perii acestora, varfurile lor se rup, lasand la iveala un mic ac care ne inteapa pielea si transmite substantele respective. Reactia dintre aceste substante produce iritatii, usturime si umflaturi.

Iata cele mai importante beneficii si proprietati ale ceaiului de urzica

  1. Poate imbunatati digestia

Proprietatile antioxidante si antiinflamatoare ale frunzelor de urzica transforma ceaiul intr-un adjuvant la care sa apelam atunci cand ne confruntam cu simptomele unor afectiuni digestive precum sindromul colonului iritabil, constipatie, diaree, dezechilibrul florei intestinale sau diferiti paraziti.

  1. Stimuleaza sistemul imunitar

Frunzele de urzica au in componenta flavonoide, carotenoizi si o cantitate foarte mare de vitamina C, care ajuta sistemul imunitar sa se elibereze de stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi (moleculele care cauzeaza imbatranirea organismului si aparitia bolilor) si sa se poata ocupa de treaba lui obisnuita, adica de prevenirea diferitelor afectiuni.

  1. Poate fi de ajutor in prevenirea osteoporozei

Osteoporoza devine o problema in special dupa o anumita varsta, iar pentru a reduce din intensitatea ei, putem consuma urzica indiferent sub ce forma: ceai sau ca preparat culinar. Acest beneficiu se datoreaza mineralelor care se gasesc in cantitate foarte mare in frunzele de urzica, in special calciu, magneziu si fier. Aceste minerale sunt foarte importante in prevenirea instalarii osteoporozei, astfel ca orice supliment este binevenit.

  1. Poate reduce inflamatiile

Ori de cate ori ne doare spatele, avem o mica intindere musculara, durere de cap sau o vanataie, este bine sa bem ceai de urzica inainte de ne repezi la dulapul cu pastile. Frunzele de urzica prezinta si proprietati analgezice.

  1. Urzica si rinita alergica

Histaminele sunt substante produse de catre organism in contact cu alergenii. Histaminele se regasesc si in frunzele de urzica, asfel ca ceaiul poate fi eficient in special in cazul rinitei alergice, foarte des intalnita la persoane de toate varstele.

  1. Mentine sanatatea pielii si a parului

Consumul ceaiului de urzica pentru un ten sanatos nu este ceva nou. Inca din cele mai vechi timpuri este consumat de catre persoane care sufera de eczeme, acnee, sau alte iritatii ale pielii. Consumat atat intern, cat si aplicat direct pe piele, se pare ca imbunatateste aspectul acesteia. Desigur, putem regasi extract de urzica si in produse cosmetice, insa, din pacate, impreuna cu tot felul de chimicale care pot avea efecte secundare pe termen mediu sau lung. Se foloseste de sute de ani pentru probleme precum matreata, parul gras au pentru cresterea parului.

  1. Ceaiul de urzica si diabetul

Exista studii in curs ce incearca sa descopere daca ceaiul de urzica poate avea efecte si in cazul diabetului. Cercetari preliminare au relevat faptul ca, intr-adevar, consumat complementar medicatiei pentru diabet, extractul de urzica poate avea un efect semnificativ asupra nivelului de glucoza din sange. Insa studiile specialistilor sunt inca in desfasurare, asteptam rezultatele lor si sfaturile pentru persoanele care sufera de diabet.

  1. De ajutor si cand vrem sa slabim

Gillian McKeith, specialist american in nutritie, recomanda 3 cani de ceai de urzica pe zi daca vrem sa dam jos cateva kilograme. Se pare ca stimuleaza metabolismul si reduce pofta de mancare. Ne ajuta sa reducem si retentia de lichide, ceea ce inseamna o imbunatatire semnificativa a siluetei.

  1. Sprijin in cazuri de anemie

Datorita continutului ridicat de vitamine si minerale, ceaiul de urzica si mancarea preparata din frunzele ei se recomanda a fi consumate si de catre persoanele care sufera de anemie.

  1. Mentine igiena orala

Afectiunile cavitatii bucale, precum gingivita si placa bacteriana, pot cauza respiratie neplacuta si alte probleme. Consumul si gargara cu ceai de urzica ne ajuta sa mentinem sanatatea orala.

Ce sa consumam: ceai de urzica plic sau frunze?

Raspunsul la aceasta intrebare este foarte simplu: ceaiul din frunze de urzica este de o calitate superioara ceaiului la plic, beneficiile fiind astfel superioare. Il poti bea amestecat cu ceai Rooibos sau cu ceai cu portocale, pentru un gust mai placut. Gustul ceaiului de urzica depinde foarte mult de cat il lasi la infuzat, daca vei depasi prea mult timpul recomandat de infuzare, gustul sau poate deveni amar.

Nu astepta sa suferi de cine stie ce afectiune ca sa incepi sa bei ceai de urzica. Il poti introduce in dieta ta zilnica, alaturi de alte ceaiuri de plante care pot contribui la un stil de viata sanatos. Ceaiurile de plante fac parte din categoria bauturilor alcaline, care sunt mai bine tolerate de catre organism. Dieta alcalina este un plan de nutritie care se bazeaza pe consumul cu preponderenta al alimentelor si bauturilor alcaline, pentru a ridica ph-ul organismului. Se pare ca este un lucru de ajutor in prevenirea anumitor afectiuni si in mentinerea unei stari de bine a organismului.

Contraindicatii:

Ceaiul de urzica nu este recomandat femeilor insarcinate.

Persoanele care sufera de probleme legate de circulatia sanguina si de functionarea rinichilor ar trebui sa consume cu precautie.

Cum se prepara ceaiul de urzica:

  1. Lasa 1 lingurita de frunze de urzica la infuzat in apa fierbinte (aproximativ 100° C) timp de 8 – 10 minute.
  2. Dupa infuzare strecoara frunzele de ceai.
  3. Asteapta sa se mai raceasca si consuma.
  4. Poti adauga miere, ceai Rooibos sau alte ceaiuri de plante pentru a imbunatati gustul.

Incearca si alte ceaiuri de plante cu numeroase beneficii asupra sanatatii:

[ps_product_list id_category=27 n=4 p=1 tpl=product-list.tpl]

Arta Ceaiului

Magazin de ceaiuri si accesorii pentru prepararea si servirea ceaiului. Livrare gratuita pentru comenzi de minim 149 lei.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *