Trucuri pentru cea mai buna cafea de origine, la ibric
Pentru pasionatii de cafea, cea preparata la ibric intrece orice cafea facuta de cel mai performant espressor. Bine, asta depinde de cat de bine e preparata cafeaua la ibric. Circula tot felul de metode in sensul asta, insa pentru o cafea la ibric adevarata, ca in Turcia, trebuie sa stim cateva secrete.
Totul porneste de la calitatea cafelei folosite. De aceea iti oferim o selectie de cafea de origine, Etiopia, Columbia, Guatemala, de calitate superioara, si o gama variata de cafea aromatizata, 100% Arabica, cu gust de vanilie, caramel, ciocolata, Amaretto, Irish Cream, scortisoara si multe altele.
Iti trebuie si un ibric bun. Se recomanda mai ales cele din cupru, pentru ca este un foarte bun conducator de caldura, se incalzeste mai repede si mai bine, si este si foarte rezistent. Totusi, si un ibric din inox face treaba buna.
Macinarea boabelor de cafea influenteaza de asemeni foarte mult cafeaua la ibric pe care o vei prepara. Boabele de cafea trebuie macinate foarte fin. Pentru asta, selecteaza tipul de macinare din pagina de produs.
Si apa pe care o vei folosi trebuie sa fie de calitate.
Uite pasii pe care trebuie sa-i urmezi pentru cea mai buna cafea la ibric:
- Toarna apa rece in ibric si pune pe foc mediu-mare pana ce apa incepe sa se incalzeasca.
- Pune 2 lingurite de cafea pentru o ceasca. Nu amesteca deocamdata, pentru a nu se forma cocoloase.
- Pune putin zahar, daca preferi cafeaua indulcita, fara a amesteca inca.
- Cand observi ca incepe cafeaua sa se depuna pe fundul ibricului iar apa s-a incalzit suficient pentru a topi zaharul, amesteca de cateva ori si da focul la mic.
- Continua sa amesteci pana incep sa se formeze niste bule la marginea ibricului.
- Cand toata marginea ibricului este acoperita de aceste mici bule, da focul la minim sau indeparteaza ibricul de flacara.
- Atentie, nu astepta pana cafeaua da in clocot! Unii spun ca trebuie sa fiarba, insa cafeaua turceasca traditionala nu se fierbe.
- Repeta de maxim 2 ori pasii 5 si 6.
- Cafeaua ta la ibric este gata!
Iata ce mai trebuie sa faci pentru a servi cafeaua la ibric:
- Cafeaua preparata astfel trebuie servita impreuna cu un pahar cu apa. Incepem prin a bea putina apa, pentru a curata palatul si pentru a putea savura aroma cafelei.
- Asteptam 1 – 2 minute pentru a se depune zatul.
- Si, cel mai important: cafeaua la ibric nu se bea, se savureaza!