Beneficiile plantelor de ceai
Ceaiul este cea mai consumata bautura din lume, dupa apa. Se obtine prin infuzia frunzelor uscate. Aceasta se cultiva in mai mult de 45 de tari, cu o productie de aproximativ 6 miliarde de kilograme anual.
In functie de metoda de prelucrare a frunzelor, ceaiul poate fi:
? alb: nevestejit si neoxidat;
? verde: vestejit si neoxidat;
? oolong: vestejit, usor zdrobit si partial oxidat;
? negru (numit rosu de catre chinezi): vestejit, zdrobit si complet oxidat;
? Pu-erh: vestejit si partial sau complet oxidat.
Procesul de oxidare prin care trece ceaiul negru duce la schimbari majore ale compozitiei frunzelor (oxidarea compusilor fenolici, hidroliza enzimatica a proteinelor, deaminarea oxidativa a amino-acizilor). De aceea, concentratia compusilor bioactivi din ceaiul verde si alb este mai mare, acestea fiind asociate cu efecte pozitive mai puternice asupra sanatatii.
Polifenolii sunt cei mai importanti reprezentanti ai familiei de fitochimice, oferind ceaiului efecte benefice asupra sanatatii. Dintre acestea, catechinele, mai ales galatul de epigalocatehina (EGCG), sunt cele mai abundente. Nivelul de flavonoide este influentat de metoda de preparare: cu cat frunza este mai intacta, cu atat concentratia de flavonoide este mai mare.
Efectele benefice: Studiile recente au aratat efecte protective asupra sanatatii ale ceaiului verde si alb prin: activitatea antiinflamatorie si antioxidanta a bazelor xantinice, uleiurilor esentiale, mineralelor, dar mai ales a catechinelor si altor compusi fenolici.
Stres si performanta cognitiva: Ceaiul verde combina efectele cafeinei si ale L-teaninei ducand la imbunatatirea capacitatii de concentrare si a memoriei. L-teanina moduleaza efectul cofeinei, rezultatul final fiind unul de concentrare „relaxata”. Consumul de ceai, cacao si cafea a fost asociat cu scaderea riscului de depresie.
Tensiune arteriala si risc cardiovascular: Consumul de ceai verde a fost asociat cu protecție impotriva accidentelor vasculare cerebrale, hipertensiunii si aterosclerozei. Printre mecanismele care ar putea determina aceste efecte se numara proprietatile antitrombotice, antiinflamatorii, scaderea colesterolului seric total, a LDL-C si a oxidarii LDL-C.
Un studiu desfasurat in China, a aratat o scadere a riscului de hipertensiune la participantii cu un consum zilnic de ceai verde, de aproximativ 600 ml.
Activitate antibacteriana si antivirala: Britanicii sunt recunoscuti pentru consumul de ceai. Mai putin cunoscuta este recomandarea autoritatilor armatei britanice din 1923, menita sa scada riscul de febra tifoida: toti soldatii trebuiau sa aiba ceai in canistre.
Acum este recunoscut efectul ceaiului de a inhiba cresterea si multiplicarea a numeroase specii bacteriene. De aceea, unii specialisti considera posibilitatea folosirii extractelor de ceai verde pentru a trata bacterii cu noi mecanisme de rezistenta. Ceaiul verde actioneaza si impotriva unor virusuri.
Sanatate orala: Continutul bogat de fluorura si efectul bactericid al polifenolilor au fost asociate cu protecaia impotriva cariilor a ceaiului verde. Catechinele previn formarea tartrului prin prevenirea gingivitei si halitozei. Efectul de protecsie impotriva cariilor s-a mentinut in studii chiar si in prezenta zaharurilor in dieta.
Ceaiul verde in dermatologie: Extractul de ceai verde este un ingredient folosit in produse cosmetice si unele tratamente dermatologice.
Un unguent care contine un extract standardizat de ceai verde cu un continut ridicat de EGCG (55-72 mg per 1 g unguent) a demonstrat eficienta in tratamentul condilomoamelor acuminate (clearance mai mare de 50%). A fost aprobat si in SUA si in Europa, fiind primul medicament botanic care obtine o astfel de aprobare.
Polifenolii din ceai pot induce repararea ADN-ului, reduce inflamatia si stresul oxidativ, inhiba caile de semnalizare induse de radiația UVB si inversa schimbarile epigenetice induse de UVB. Astfel, adaugarea de extracte de ceai verde în produse cu aplicare topica precum creme de protectie solara ar putea creste eficienta acestora.
Termogeneza si lipoliza: Ceaiul verde creste termogeneza si oxidarea lipidelor prin intermediul sistemului nervos simpatic. Din nou, ata cafeina cat si EGCG ajuta la producerea acestui efect. Majoritatea studiilor au fost efectuate asupra efectelor pe termen scurt. Studii privind efectele pe termen lung asupra greutatii corporale sunt rare. Totusi, consumul regulat de ceai verde, pe o perioada mai lunga de 10 ani, a fost asociat cu un procent de grasime corporala mai mic.
Control glicemic: Catechinele din ceaiul verde contribuie la reglarea glicemiei si imbunatatesc functia celulelor pancreatice responsabile de productia de insulina. Consumul a 1,5 g de extract de ceai verde cu 20 de minute inainte de a consuma glucoza a redus semnificativ glicemia.
Posibile efecte negative ale ceaiului: Chiar daca ceaiul a fost asociat cu o multime de efecte benefice, consumul acestuia trebuie sa fie sub anumite limite, în functie de particularitatile fiecarei persoane. De exemplu, consumul de ceai verde si alb nu este recomandat celor cu sensibilitati la baze xantinice, din cauza continutului de cafeina. Gravidele ar trebui sa isi limiteze consumul la 1-2 cani pe zi, deoarece ceaiul verde poate afecta metabolismul acidului folic. De asemenea, persoanele anemice ar trebui sa limiteze consumul, taninii din ceai interactionand cu fierul.
Ceaiul este folosit din antichitate, atat în scop medicinal, cat si in ritualuri sociale si religioase. Insa, este la fel de util si in situatiile simple, generice: consumat intr-o zi ploioasa de toamna pentru a ne incalzi.
Studiile arata multe efecte benefice, mai ales ale ceaiului verde, cu putine potentiale reactii adverse. Asa ca, pregateste-ti o cana de ceai verde sau alb, nu adauga lapte si bucura-te de ea, dar la o temperatura nu prea ridicata.