Despre ceaiul negru Darjeeling – “sampania ceaiurilor”
Darjeeling este unul dintre cele mai apreciate sortimente de ceai negru, fiind supranumit “sampania ceaiurilor”, datorita notelor ce ne amintesc de aromele vinului muscat.
Istoria ceaiului negru Darjeeling
Ceaiul negru Darjeeling a inceput sa fie cultivat in regiunea cu acelasi nume situata in Bengalul de Vest, India, de-abia in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, cand botanistul si aventurierul scotian Robert Fortune l-a adus la intoarcerea dintr-o excursie in China, fascinat fiind de acest tip de ceai.
Topografia si conditiile meteorologice din Darjeeling fac din aceasta regiune aflata la poalele muntilor Himalaya locul perfect pentru a cultiva un ceai de calitate: climatul este racoros, umiditatea este relativ constanta, iar temperaturile inalte la care este situata Darjeeling influenteaza cantitatea de lumina primita de plantele de ceai. Aceste caracteristici le permit frunzelor de ceai sa se dezvolte mai lent, avand mai mult timp la dispozitie sa-si dezvolte aromele distinctive.
Gustul ceaiului negru Darjeeling
Darjeeling are o aroma mai putin intensa si mai putin astringenta fata de alte sortimente de ceai negru, dar cu note mai complexe decat ale ceaiului verde. Pe langa aromele delicate de struguri, in infuzia de ceai negru Darjeeling vei putea regasi si arome fructate sau citrice. Ceaiul Darjeeling pe care il gasesti in magazinul Arta Ceaiului provine din a doua recolta, ce are loc in lunie iunie si iulie, atunci cand aroma de “muscatel” este mai intensa decat a ceaiului cules in timpul primei recolte.
Culoarea infuziei Darjeeling
Infuzia de ceai negru Darjeeling are o culoare aramie.
Nivelul de teina
O ceasca de 250 ml de ceai negru Darjeeling contine aproximativ 50 mg teina. La fel ca alte sortimente de ceai negru, Darjeeling iti ofera un nivel crescut de energie, ajutandu-te si sa te concentrezi mai bine in timpul perioadelor solicitante mental. Citeste aici mai multe detalii despre cum poate influenta ceaiul negru performantele mentale.
Feluri de mancare cu care poti asocia Darjeeling
Aroma delicata face din infuzia de Darjeeling asocierea perfecta cu biscuiti sau prajiturele. Asa ca, oricand vrei sa iei o gustare in timpul zilei, o ceasca de ceai negru Darjeeling si niste dulciuri usoare, crocante sunt alegerea ideala. Ceaiul negru Darjeeling se poate servi si alaturi de feluri principale pe baza de pui.
Cum sa prepari ceaiul negru Darjeeling
- Incalzeste apa la o temperatura de aproximativ 100°C.
- Pentru o infuzie absolut perfecta, si daca iti permite timpul, poti sa preincalzesti ceasca din care vei savura ceaiul.
- Adauga o lingurita de ceai negru Darjeeling, aproximativ 2 grame.
- Lasa la infuzat 3 – 5 minute, in functie de intensitatea dorita a aromei.
- Pentru a te bucura din plin de notele unice ale infuziei de ceai negru Darjeeling, iti recomandam sa nu adaugi lapte.
P.S. Poti folosi ceaiul Darjeeling si pentru a prepara o budinca delicioasa de orez, vezi aici reteta.
Sigur o sa îl consum