Masala Chai, ceaiul de origine regala

Masala chai la tine acasa? Da, se poate! Acum nu mai e nevoie sa iesi din casa si sa infrunti frigul pana la cea mai apropiata locatie din oras care il serveste, poti prepara chiar tu in ceainaria ta de acasa Masala Chai la pret mult mai mic decat in oras! Aceasta bautura se prepara din ceai negru, lapte si condimente. Iata o reteta de Masala chai, simpla si rapida:

Ingrediente: 

  • 1/2 ceasca lapte (obisnuit, de soia sau de migdale)
  • 1/2 ceasca apa
  • 1 – 2 lingurite zahar sau indulcitor
  • 1 lingurita frunze de ceai negru
  • 1/2 lingurita amestec condimente: ghimbir, scortisoara, piper, cardamom, cuisoare, nucsoara. Poti folosi ceaiurile Masala Chai si Ayurvedic Tea Kashmir, care contin ceai negru si amestec de condimente

Mod de preparare: 

  1. Pune toate ingredientele intr-un ibric, la foc mediu. Amesteca ceaiul, in special pe fundul ibricului, ca sa nu se prinda laptele.
  2. Dupa ce laptele da in clocot, ia ibricul de pe foc si amesteca bine.
  3. Pune din nou ibricul pe foc si dupa ce da iar in clocot opreste focul, amesteca bine si lasa sa mai infuzeze cateva minute
  4. Strecoara si serveste dupa ce se mai raceste.

Cum prepari Masala Chai in varianta Iced Tea:

  1. Fierbe foarte bine ceaiul negru, condimentele si zaharul.
  2. Strecoara totul dupa ce infuzeaza.
  3. Adauga lapte rece si amesteca. In loc de lapte rece poti folosi inghetata de vanilie, insa, in acest caz trebuie sa folosesti o cantitate mai mare de apa.

Masala chai este o bautura ideal de savurat tot timpul anului, insa in special in sezonul rece: ceaiul negru prezinta un efect energizant, amestecul de condimente incalzeste organismul, ajutandu-ne sa facem fata mai usor temperaturilor scazute, iar gustul este mai mult decat interesant.

Povestea ceaiului Masala

Masala Chai a luat nastere acum mii de ani (unii zic ca acum 9000, altii ca acum 5000 de ani), nu se stie exact daca in India sau in Tailanda, specialistii nu s-au pus de acord asupra acestui aspect. Cert este ca a aparut pentru prima data la curtea unui rege, acesta dezvoltand reteta pentru ceaiul Masala datorita proprietatilor Ayurvedice care ii erau atribuite. Condimentele folosite la prepararea acestui ceai sunt printre cele mai importante din medicina Ayurvedica. In limba hindusa “masala” inseamna “condimente”, iar “chai” inseamna, desigur, “ceai”.

Initial, Masala chai nu continea frunze de ceai negru, acestea fiind adaugate retetei mai tarziu. De-abia dupa 1840, cand englezii au inceput sa dezvolte plantatii de ceai in India reteta de Masala chai a fost imbunatatita si cu ceai negru. Englezii obisnuind sa consume ceaiul cu lapte si zahar, reteta a ajuns sa contina si ingredientele care se folosesc si azi: ceai negru, lapte si zahar, pe langa condimentele consacrate. De prin anii 1960, cand ceaiul a devenit accesibil pentru indieni, Masala chai a crescut in popularitate pe continentul indian, iar astazi este savurat in intreaga lume.

Exista foarte multe moduri in care se poate prepara Masala Chai, reteta prezentata de noi este cea mai simpla. In sezonul calduros se poate prepara si cu ceai rece, sau chiar cu inghetata de vanilie in loc de lapte.

Beneficiile Masala Chai

Nu este doar un ceai cu gust extrem de interesant, ci unul cu nenumerate beneficii asupra sanatatii. Condimentele pe care le contine sunt folosite de mii de ani in medicina traditionala Ayurveda. Astfel, masala Chai poate contribui in special la ameliorarea simptomelor asociate cu problemele sistemului digestiv. Iata proprietatile condimentelor folosite:

Ghimbir: este  principala planta folosita in medicina traditionala Ayurvedica. Contribuie la imbunatatirea digestiei, reducerea senzatiei de greata, stimuleaza circulatia sanguina, reduce simptomele gripei si racelii. In plus, datorita substantelor antiinflamatoare pe care le contine, ghimbirul se dovedeste a fi de ajutor si in afectiuni precum artrita si reumatism. Ghimbirul se consuma sub o multime de forme (ceai, pulbere, capsule, sau in preparatele culinare) pentru beneficiile aduse sanatatii. Consumul drept Masala Chai este un mod placut de a ne bucura de o bautura naturala, cu gust interesant, si de a introduce mai multe alimente cu beneficii asupra sanatatii in meniul nostru zilnic.

Scortisoara: poate contribui la reglarea nivelului de zahar in sange si prezinta efecte antibacteriene si antifungice. Este utila si in combaterea respiratiei urat mirositoare. Are proprietatea de a incalzi organismul, ceaiul cu scortisoara fiind tocmai bun in sezonul rece. Scortisoara se recomanda si in cazul durerilor de gat cauzate de gripa sau raceala, pe care le poate ameliora datorita proprietatilor antibacteriene. In afara de proprietatile asupra sanatatii pe care le prezinta, scortisoara are si un gust foarte placut, de aceea o regasim printre ingredientele multor deserturi, dar si ceaiuri, in special cele care se recomanda in sezonul rece.

Cardamom: stimuleaza digestia si pofta de mancare, reduce aciditatea din stomac. Este considerat a fi benefic si pentru sanatatea tractului urinar, in special a rinichilor. Este folosit de mult timp si pentru aromatizarea cafelei, in specia in Turcia si Peninsula Araba, cel mai probabil datorita influentei practicii Ayurveda.

Cuisoare: nu se folosesc doar la gatit ci se consuma de secole si datorita proprietatilor antivirale, antimicrobiene, antifungice si antiseptice. Astfel, sunt de ajutor pentru imbunatatirea digestiei si stimularea metabolismului, ajutandu-ne sa ardem mai multe calorii intr-un timp mai scurt.

Piper: antioxidant puternic, ce stimuleaza digestia si sanatatea intestinala. Se foloseste si in cazuri de congestie nazala cauzata de gripa si raceala. Piperul este consumat de sute ani pentru beneficiile aduse sanatatii. Practicantii de Ayurveda il recomanda pentru imbunatatirea digestiei, stimularea imunitatii si pentru reducerea simptomelor asociate gripei si racelii. Chiar si medicina traditionala romaneasca recomanda piperul pentru atenuarea unor simptome precum: dureri de gat si de cap, nas infundat, cauzate de afectiuni precum gripa si raceala. In afara de a-l adauga in preparatele culinare, il putem consuma si in ceai dupa reteta pentru Masala.

 

Aceste condimente sunt folosite de sute de ani de catre populatiile arabe si turca si pentru aromatizarea cafelei, care initial se aromatiza cu boabe de cardamom, cuisoare sau nucsoara. Asta si datorita influentei pe care practica Ayurveda a avut-o in acea regiune, conform careia plantele folosite nu trebuie consumate doar sub forma de tratament atunci cand deja suferim de anumite afectiuni, ci si in preparatele culinare pe care le consumam in fiecare zi. Stim cu totii ca este mai bine sa prevenim decat sa tratam, mai ales cand putem face asta intr-un mod foarte placut, adaugand condimentele preferate in ceaiul preferat.

Arta Ceaiului

Magazin de ceaiuri si accesorii pentru prepararea si servirea ceaiului. Livrare gratuita pentru comenzi de minim 149 lei.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *