Ceai de ghimbir, bautura consumata inca de acum 5000 de ani!

Ceai de ghimbir

Ceai de ghimbir

Cu siguranta cunosti o parte din proprietatile pe care le prezinta ghimbirul, si in special ceaiul de ghimbir, in articolul de astazi le vei afla si pe celelalte, plus cele mai bune metode de a consuma aceasta planta.

Ce este de fapt ghimbirul?

Denumirea stiintifica a ghimbirului este Zingiber officinale, iar popular este cunoscut si ca “ghimber” sau “gingiber”. Denumirea stiintifica de zingiber provine din limba Latina. Termenul de “ghimbir” se folosea cu precadere in Ardeal si Banat, ulterior fiind preluat mai ales in mediul urban din tara noastra. Din planta de ghimbir se foloseste o radacina “falsa”, este un rizom de fapt, adica o tulpina aeriana. Ghimbirul are o multime de intrebuintari, fiind folosit atat in tratamente naturiste, cat si la gatit, pentru prepararea anumitor bauturi, sau in produse cosmetice. Stiai ca ghimbirul este un verisor al cardamomului si turmericului, cele trei plante facand parte din aceeasi familie?

Lunga istorie si originile plantei de ghimbir

Chinezii si indienii consumau ghimbirul sub forma de tonic inca de acum 5000 de ani. Chiar si acum 2000 de ani ghimbirul era una dintre cele mai importante marfuri din comertul dintre India si Imperiul Roman. Romanii apreciau in mod deosebit proprietatile medicinale ale ghimbirului. Chiar si dupa caderea Imperiului Roman, ghimbirul a continuat sa fie unul dintre principalele condimente “importate” in Europa, fiind vandut in special de catre arabi. La vremea aceea ghimbirul era o marfa foarte scumpa, cateva grame ajungand sa coste cat o oaie prin secolele al XIII-lea si al XIV-lea. Astazi, ghimbirul este mult mai accesibil. La vremea aceea se folosea foarte mult pentru a produce dulciuri, era ingredientul principal din turta dulce, care se pare ca a fost inventata de catre Regina Elisabeta I a Marii Britanii. Sa-i multumim Reginei pentru inventia unuia dintre cele mai gustoase deserturi J

Ghimbirul in medicina naturista

Ghimbirul este principala planta vindecatoare folosita in medicina traditionala Ayurvedica. Un vechi proverb indian spune ca “tot ce este bun se gaseste in ghimbir”. Versetele ayurvedice recomanda chiar ca oricine sa consume ghimbir proaspat inainte de masa pentru a stimula digestia. Astazi preferam sa bem ceai de ghimbir, fiind mai usor de consumat.

In medicina ayurvedica preparate din ghimbir se foloseste pentru a preveni sau pentru a trata alternativ o multime de afectiuni: dureri articulare, stari de ameteala si de voma, probleme digestive, stres, oboseala, anumite efecte ale diabetului, colesterol ridicat, dureri de cap, problem de memorie si concentrare, inflamatii si altele.

Ce spun studiile de stiinta despre ceaiul de ghimbir

Cu toate ca este folosit in medicina traditionala asiatica de mii de ani, cercetatorii din tarile vestice au inceput sa-i acorde atentie de-abia incepand cu secolul trecut, cand au initiat o serie de studii prin care sa-i analizeze componenta si beneficiile asupra sanatatii. Astfel, cercetatorii de la Universitatea din Maryland, au descoperit ca ceaiul de ghimbir are un continut foarte ridicat de vitamina C, aminoacizi si minerale precum calciu, zinc, sodiu, fosfor si alte elemente.

Componentele bioactive din ghimbir

Oamenii de stiinta au identificat cel putin 115 componente prezente atat in ghimbir proaspat, cat si in cel uscat. Dintre acestea, cel mai important este gingerolul.

Beneficiile ghimbirului si ale ceaiului de ghimbir

  1. Prezinta proprietati antioxidante

Auzim peste tot despre radicalii liberi si pericolele pe care le prezinta pentru sanatate. Prin stresul oxidativ pe care il produc, acestia practic grabesc imbatranirea celulelor organismului. Stresul oxidativ este astfel un factor principal in dezvoltarea multora dintre bolile care ne afecteaza. Ghimbirul se pare ca poate contribui la reducerea stresului oxidativ cauzat de varsta, datorita antioxidantilor pe care ii contine. Nivelul ridicat de antioxidanti din ghimbir este intrecut doar de cel din rodie si anumite fructe de padure.

  1. Ghimbirul prezinta proprietati anti-inflamatorii

Una dintre cele mai cunoscute proprietati ale ghimbirului este, desigur, proprietatea de a reduce inflamatiile si durerile asociate. Diferite studii au evidentiat beneficiile ghimbirului ca adjuvant in tratamentul artritei si reumatismului. Este putin probabil ca ghimbirul sau ceaiul de ghimbir sa faca minuni in astfel de situatii, insa ne vor fi de ajutor daca vom alege sa-l consumam zilnic.

  1. Stiai ca ceaiul de ghimbir poate inlocui cafeaua?

Multe persoane consuma cafea nu neaparat pentru aroma sa, ci pentru ca se energiza. Insa consumul de cafea, in special in exces, adduce cu sine o serie de efecte secundare, cum ar fi durerile cap sau palpitatiile. Ghimbirul se dovedeste a fi un ajutor de nadejde pentru cei care doresc sa reduca macar o parte din consumul de cafea, pentru ca prezinta efecte asemanatoare, insa fara efecte secundare. Ghimbirul creste circulatia sanguina la nivel cerebral si regleaza nivelul de zahar din sange, astfel ca nu vom mai resimti scaderi ale nivelului de energie pe parcursul zilei. Autorul best-seller-ului “Saptamana de lucru de 4 ore”, Tim Ferriss, isi incepe ziua cu un ceai de ghimbir in care adauga frunze de ceai negru Pu erh si de ceai Mate, rezultand astfel un ceai foarte energizant. Noi iti recomandam un ceai de ghimbir imbogatit cu radacina de ginseng si frunze de ceai verde: Ginseng & Ginger.

  1. Ghimbirul impotriva starilor de voma

Ce poate fi mai neplacut decat sa ne desfasuram activitatea zilnica in timp ce trecem prin stari de greata? Starile de greata sau voma pot avea nenumarate cauze. Studii stiintifice au demonstrat ca substantele active din aceasta planta minunata prezinta proprietati anti-emetice, sau anti-vomitive. Cum actioneaza ghimbirul pentru a reduce starile de voma? Se pare ca este vorba despre efectul carminativ, prin care compusii din ghimbir elimina gazele intestinale. Asa ca, daca ai plan sa mergi intr-o croaziera, insa ai rau de mare, bea un ceai de ghimbir inainte de a te urca pe vapor si te vei putea bucura de excursie.

  1. Sustine buna functionare a sistemului digestiv

Fie ca este vorba despre reducerea disconfortului digestiv, stimularea secretiei de bila sau imbunatatirea tranzitului intestinal, polifenolii din radacina de ghimbir pot contribui la buna functionare a acestor activitati. Si cum problemele digestive ne pot strica buna dispozitie, este bine de stiut ca ne putem baza pe ceai de ghimbir pentru a le ameliora.

  1. Infectia cu Helicobacter pylori

Helicobacter pylori este o bacterie extrem de rezistenta care se gaseste in mucoasa gastrointestinala a foarte multor persoane. Se transmite destul de usor, de aceea si raspandirea sa este larga. Tratamentul medicamentos presupune administrarea de antibiotice, insa exista si tratamente naturiste dezvoltate pentru a contribui la eradicarea acestei bacterii. Ghimbirul este una dintre plantele care se folosesc si in astfel de situatii. Studii de specialitate derulate in vitro au descoperit ca gingerolul din ghimbir poate stopa dezvoltarea Helicobacter pylori.

  1. Posibile efecte in cazuri de diabet

Actiunea compusilor din ghimbir a fost analizata pe animale pentru a determina daca aceasta planta prezinta beneficii si in tratamentul diabetului. Unul dintre studii, in cadrul caruia cobailor le-a fost administrat suc de ghimbir timp de 6 saptamani, a descoperit ca riscul de a aparitie a diabetului scazuse. Acest efect s-a produs prin cresterea semnificativa a nivelului de insulina si reducerea nivelului de glucoza din sange. Rezultatele acestor studii par a fi promitatoare si pentru tratamentul asupra oamenilor.

  1. Ceaiul de ghimbir combate stresul

Beneficiile sale in ceea ce priveste reducerea stresului sunt din ce in ce mai cunoscute. Compusii din aceasta planta, consumata nu neaparat proaspata, ci si sub forma de infuzie, ne poate ajuta sa reducem efectele stresului cotidian. Consuma ceai de ghimbir in fiecare zi, si colega enervanta care vorbeste prea mult, teancul de facturi care devine din ce in ce mai voluminos sau vecinii care parcheaza pe locul tau s-ar putea sa nu te mai enerveze atat de tare.

  1. Imbunatateste memoria si atentia

Inca de mii de ani radacina de ghimbir se foloseste pentru a trata probleme asociate cu memoria si chiar si cu dementa. Exista pareri cum ca ghimbirul poate sa protejeze creierul de aparitia bolii Alzheimer, insa studiile de specialitate nu au reusit sa demonstreze asta cu certitudine.

  1. Radacina de ghimbir reduce simptomele oboselii

Oboseala cronica este de cele mai multe ori insotita si de alte simptome, cum ar fi depresia, anxietatea, insomnia, lipsa de concentrare, sau proasta gestionare a stresului. Un doctor american, Michael Lam pe numele sau, a descoperit un tratament naturist prin care pot fi combatute aceste simptome. Tratamentul sau se bazeaza pe combinatia dintre radacina de ghimbir, gingko biloba si ginseng. Aceste plante prezinta proprietati legate de imbunatatirea activitatii glandelor adrenale, cresterea rezistentei la stres, si de reglare a nivelului cortisolului, asa-numitul hormon al stresului.

  1. Ghimbirul este eficient in reducerea migrenelor

O durere de cap ne va afecta cu siguranta activitatea, buna dispozitie, si chiar si somnul. Ghimbirul se dovedeste a fi de ajutor si in astfel de situatii. Consuma ghimbir sub orice forma atunci cand simti ca incepe sa te doara capul.

  1. Elixir impotriva anxietatii

Treci des prin stari de anxietate? Incearca si elixirul traditional indian pe baza de radacina de ghimbir: creste nivelul de energie cu care functioneaza sistemul digestiv, prin reducerea nivelului de energie mentala. Astfel, mintea hiperactiva se calmeaza. Uite cum poti prepara si tu acest elixir indian: amesteca o lingurita de pudra de ghimbir, o lingurita de zeama de lamaie si o jumatate de lingurita de miere. Cosuma putin ori de cate ori simti nevoia.

Ceaiul de ghimbir in cura de slabire

O silueta proportionata este un obiectiv pentru multe persoane, si este un aspect important atat pentru femei, cat si pentru barbati. Exista multe metode prin care putem slabi: diete mai mult sau mai putin drastice, exercitii fizice care presupun mult timp si mult efort, operatii de lipsuctie, care nu sunt eficiente pe termen lung iar in unele cazuri pacientii raman cu tot felul de semne pe corp, medicamente ale caror efecte pe termen mediu si lung nu sunt insa cunoscute, precum si ceaiuri pe baza de diferite plante pentru cei care prefera abordarea naturista. O astfel de planta este si ghimbirul, ale carui efecte asupra reducerii greutatii constituie subiectul multor studii de specialitate. Un astfel de studiu desfasurat pe soareci carora li s-a administrat o dieta bogata in grasimi a descoperit ca ghimbirul a redus semnificativ greutatea corporala. Desigur, doar consumand ghimbir, fie proaspat, fie ca ceai de ghimbir, nu inseamna ca vei slabi vizibil, intr-un timp scurt, este recomandat sa asociezi consumul de ghimbir cu o dieta echilibrata si cu exercitii fizice.

Moduri de utilizare a ghimbirului

Radacina de ghimbir se poate prepara si consuma sub diferite forme, iar pentru fiecare mod de preparare planta se recolteaza intr-o anumita perioada.

  • Ghimbir proaspat – datorita aromei foarte puternice se foloseste pentru anumite preparate. In retetele unguresti vom regasi cel mai frecvent ghimbir proaspat. Se foloseste inclusiv la prepararea dulciurilor.
  • Ulei de ghimbir – daca ghimbirul se consuma pentru uleiurile pe care le contine, trebuie recoltat la 9 luni.
  • Ghimbir murat – o forma de preparare foarte des intalnita in tarile asiatice, prezinta un gust aromat si placut. Otetul face ca ghimbirul sa capete o culoare roz. Ghimbirul murat se foloseste in special cu sushi.
  • Ghimbir fiert – fiind foarte iute si mai putin aromat, se foloseste in special pentru anumite marinate sau pentru prepararea pastelor pentru curry.
  • Ghimbir prajit – este mai aromat, si nu foarte iute. Este folosit in bucatariile indiana si chinezeasca pentru a condimenta preparatele pregatite rapid.
  • Ghimbir macinat – ghimbirul sub forma de pudra, sau pulbere, se foloseste pentru a condimenta anumite preparate.
  • Suc de ghimbir – se realizeaza prin stoarcerea ghimbirului proaspat si este folosit in special in bucataria japoneza pentru a aroma diferite mancaruri.
  • Ceai de ghimbir – poate cel mai des intalnita forma in care se consuma ghimbirul. Se foloseste rizomul plantei recoltate la 5 luni, pentru ca are coaja mai subtire iar aroma nu este foarte puternica. Atfel, infuzia de ghimbir este nu doar un preparat util, ci si foarte bun la gust. Sortimentele de ceai de ghimbir cu frunze de ceai verde prezinta mai multe beneficii, pentru ca si frunzele de ceai au nivel ridicat de antioxidanti.
  • Gem de ghimbir – preparat prin fierberea sucului de ghimbir cu zahar. Nu se consuma insa ca un gem obisnuit, ci doar la nevoie, in caz de raceala sau disconfort digestiv.
  • Sirop de ghimbir – se prepara la fel ca gemul de ghimbir, numai ca are o consistenta mai fluida.

Ce aspect are ghimbirul?

Aspectul pe care il are rizomul, sau radacina de ghimbir, cum este cunoscut, este inconfundabil: arata ca un pastarnac contorsionat, noduros. Culoarea ghimbirului seamana cu cea a pastarnacului, coaja fiind de un bej deschis. Putem spune ca rizomul de ghimbir are forma de coarne de cerb, si chiar asa era denumit in vechile limbi sanscrite si pali.

Ce gust prezinta ghimbirul?

Ca si aspectul sau, gustul ghimbirului este la fel de inconfundabil si depinde de modul in care este preparat. Consumat sub forma de ghimbir proaspat are un gust iute, piscator, usor acrisor.

Atunci cand este prajit, in anumite preparate, ghimbirul devine mai iute si mai putin aromat. Probabil ca nu stiai, dar ghimbirul se poate folosi cu succes atunci cand gatim carne de miel, sau orice alt tip de carne care prezinta un miros puternic. Ghimbirul va reduce mirosul neplacut, fiind mai eficient chiar si decat usturoiul.

Ghimbirul fiert are o aroma mai intensa si mai putin iute.

Exista si ghimbir confiat, care, datorita zaharului, are un gust dulce.

Infuzia de ceai de ghimbir este foarte aromata, iar in combinatie cu frunze de ceai verde dispare si gustul putin iute. Daca ti se pare totusi ca ceaiul de ghimbir este prea aromat, poti adauga putina miere, in nici un caz zahar.

Cand nu trebuie sa consumi ghimbir

Cu toate ca este o planta folosita in medicina naturista pentru prevenirea si tratarea multor afectiuni, exista totusi si cateva situatii in care nu este bine sa il consumam, indiferent sub ce forma. Iata care sunt cele mai importante:

Inflamatii ale stomacului sau plamanilor

Este contraindicat persoanelor care urmeaza un tratament medicamentos pentru dizolvarea cheagurilor de sange, pentru ca ghimbirul poate subtia sangele si astfel poate conduce la producerea de hemoragii.

Daca urmam tratamente cu insulina, sau alt tip de medicatie pentru reducerea glicemiei, ar trebui sa evitam ghimbirul, pentru ca poate reduce nivelul zaharului din sange.

In cazul tratamentului pentru hipertensiune

Pietre la fiere sau vezica urinara

Femeile insarcinate ar trebui sa fie precaute in ceea ce priveste consumul de ghimbir. Cu toate ca ghimbirul poate atenua starile de greturi matinale, gravidele ar trebui sa discute cu medicul obstetrician, intrucat ghimbirul poate provoca anumite complicatii.

Ceai de ghimbir simplu sau cu alte ingrediente?

Desigur, poti consuma ceai de ghimbir simplu, trebuie doar sa fierbi cateva felii de ghimbir proaspat, sau poti alege sortimente imbogatite cu alte ingrediente. Ginsengul este o planta care se foloseste ca tonic si energizant, cu beneficii asemanatoare ghimbirului, astfel ca un ceai cu ghimbir si ginseng consumat in fiecare zi este mai mult decat recomandat.

Cum se consuma ceaiul de ghimbir?

In medicina naturista chineza sau indiana se recomanda sa bem ceai de ghimbir pe tot parcursul zilei, in special inainte de principalele mese, pentru a asigura o buna digestie.

Il putem consuma si ori de cate ori ne simtim stresati si vrem sa ne relaxam, sau pentru a preveni aparitia stresului.

Care ceai de ghimbir e mai bun, cel simplu, sau cel imbogatit cu alte ingrediente?

Daca ne intrebi pe noi, preferam un ceai de ghimbir cu frunze de ceai verde, si chiar si cu ginseng. Astfel, ne putem bucura de si mai multe beneficii si de un gust deosebit. Exista chiar si ceai de ghimbir cu Rooibos, sortimentul Citrus Ginger.

[ps_product_list id_category=111 n=4 p=1 tpl=product-list.tpl]

Arta Ceaiului

Magazin de ceaiuri si accesorii pentru prepararea si servirea ceaiului. Livrare gratuita pentru comenzi de minim 149 lei.

De asemenea, ai putea dori...

1 răspuns

  1. Bulboaca Gheorghe spune:

    Doresc informații ceai chinuit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *