Cum prepari ceai karak la tine acasa
Daca ai calatorit prin Emiratele Arabe Unite sau Qatar cu siguranta ai vazut cozile imense in fata micilor ceainarii locale. Toti oamenii aia stateau la coada pentru un singur lucru: chai karak. Este vorba despre un ceai negru foarte tare, amestecat cu lapte, zahar si condimente (de obicei cardamom), cu un gust demential!
Seamana cu mai binecunoscutul masala chai, diferenta majora constand in faptul ca pentru masala chai se foloseste un mix de condimente (cardamom, cuisoare, scortisoara, anason, nucsoara), in timp ce karak chai foloseste un singur condiment: cardamomul.
Cristina Bazavan isi doreste sa savureze chai karak si in Romania, ne-a intrebat cum poate face asta, asa ca noi ii sarim in ajutor cu reteta traditionala de preparare, foarte simplu de preparat acasa de catre fiecare dintre noi:
- Se pune apa intr-un ibric la foc mic.
- Se adauga o lingurita generoasa de ceai negru simplu, frunze, nu plic.
- Se adauga o lingurita de cardamom si se lasa vreo 2 minute pe foc.
- Se adauga zaharul (unii pun zaharul la final, insa trebuie pus in timpul prepararii).
- Se adauga lapte pana ce infuzia capata o culoare de un maro deschis, crem.
- Se mai lasa pe foc timp de 2 minute.
Pentru o aroma si mai intensa, se pot adauga sofran, ghimbir si alte condimente, dupa preferinta.
Ca sa-ti iasa un chai karak perfect, trebuie sa respecti doua conditii:
- Ceaiul negru trebuie sa fie frunze, in nici un caz plic, si sa fie de foarte buna calitate. Iti recomandam Assam OP si Darjeeling FTGFOP, sortimente de ceai negru indian simplu, de calitate superioara.
- Laptele trebuie adaugat in timpul fierberii ceaiului, pentru ca aroma sa se combine cu cea a infuziei de ceai si condimente, cu toate ca vei fi tentat sa il pui la final pentru ca ceaiul sa se raceasca mai repede.