Povestea Ceaiului

ceai_ceremonie

“Ceaiul este religia artei de a trai” – Kakuzo Okakura, scriitor japonez (1863 – 1913) 

Despre aparitia ceaiului circula multe legende, una mai frumoasa ca alta.

Legenda chineza  spune ca prin anul 2727 i.Hr., cand imparatul Shen Nung se bucura de privelistea uneia dintre vastele gradini care inconjurau palatul sau, o frunza de la un arbore de ceai fu luata de vant si cazu in ceasca plina cu apa fierbinte pe care imparatul o tinea in mana. Frunza colora apa intr-un galben auriu si incepu sa raspandeasca un parfum delicat, foarte placut, care-l impresiona pe imparat. Acesta, foarte surprins, sorbi din bautura. Gustul placut l-a fermecat pe loc, si asa a inceput povestea ceaiului, bautura minunata de care ne bucuram si astazi.

O legenda indiana despre aparitia ceaiului spune ca, in vremuri demult apuse, printul Dharma cutreiera lumea pentru a le preda oamenilor invataturile lui Buddha. Inainte de a incepe calatoria, el jura sa nu doarma deloc timp de 9 ani, cat ar fi trebuit sa dureze aceasta aventura. Insa, dupa vreo 3 ani, rapus de oboseala, adormi pentru scurt timp. Cand se trezi, observa langa el un arbust salbatic, cu frunze verzi. Culese cateva frunze si le mesteca. Dharma simti imediat cum mintea si trupul i se energizeaza. Era, desigur, un arbore de ceai. Astfel, Dharma reusi sa ramana treaz pentru cei 6 ani care ramasesera din calatoria sa.

Versiunea japoneza a acestei legende, care il are in centru tot pe Dharma, este chiar mai interesanta. Aceasta legenda spune, ca dupa 3 ani de calatorie, in timp ce medita, Dharma adormi la picioarele unei statui a lui Buddha. Cand se trezi, furios ca fusese atat de slab si adormise, Dharma isi taie pleoapele si le arunca la pamant. O pedeapsa destul de drastica, care insa a dat si niste roade se pare: dintr-o data, o planta cu frunze verzi incepu sa creasca din locul respectiv. Dharma, curios, culese cateva frunze si incepu sa le mestece. Frunzele ii dadura energie, ajutandu-l sa nu mai adoarma. Vestea se raspandi, si, in scurt timp, oamenii incepura sa cultive arbori de ceai in locurile pe care Dharma le vizitase.

Exista si alte legende despre aparitia ceaiului, fiecare cultura avand propriile povesti create de folclor. Astfel de legende se regasesc mai ales in culturile asatice, carora li se asociaza si o mitologie bogata. Nu stim care este adevarul despre aparitia ceaiului, insa ne ne bucuram ca exista si ca putem sa impartasim cu tine aceasta minunata bautura!

Arta Ceaiului

Magazin de ceaiuri si accesorii pentru prepararea si servirea ceaiului. Livrare gratuita pentru comenzi de minim 149 lei.

De asemenea, ai putea dori...

1 răspuns

  1. 13 februarie 2021

    […] băut întâmplător apă fiartă cu o frunză căzută direct în ceașcă. Sau cum Dharma în călătorii epuizante a găsit sursa energiei în frunzele verzi ale arborilor. Acum, […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *