Povestea ceainicelor din fonta

ceainic_fonta

Prepararea ceaiului este un moment de relaxare pentru fiecare dintre noi, si ne place sa folosim un ceainic rezistent si dragut, de preferat din fonta. Ceainicul din fonta este unul din elementele principale din cadrul ritualului japonez de servire a ceaiului. In limba japoneza, ceainic din fonta se spune “tetsubin”.

Nu se cunoaste cu exactitate momentul in care a fost creat primul ceainic din fonta, insa stim ca au aparut prin secolul al XVII-lea pentru ca si oamenii simpli sa se poata bucura de bautura minunata care este infuzia de ceai, nu doar nobilii japonezi. Ustensilele pentru prepararea si servirea ceaiului fiind foarte scumpe, majoritatea oamenilor obisnuiti nu si le puteau permite, asa ca au inventat ceainicele din fonta.

Pana in secolul al XVIII-lea, in aproape fiecare gospodarie din Japonia exista un ceainic din fonta. Le foloseau pentru a fierbe apa, pentru a prepara ceaiul, dar si pentru a produce caldura. Mesterii care confectionau ceainice din fonta au dezvoltat in timp modele tot mai elaborate pentru a le decora. Cu cat erau mai complicat de realizat decoratiunile, cu atat ceainicul era mai scump. Asa ca, ceainicele din fonta ajunsesera sa fie un simbol al statutului social inca de la inceputul secolului al XIX-lea. 

Chiar daca in ziua de azi astfel de ceainice au devenit mult mai accesibile decat erau in urma cu 200 de ani, ele raman un simbol al bunastarii in Japonia. Te vei gandi ca pretul unui ceainic din fonta este poate prea ridicat. Pretul sau reflecta insa calitatea sa, dar si gradul de rezistenta. Un ceainic de portelan costa intr-adevar mai putin, insa se si poate sparge mai usor.

De ce sa folosesti si tu un ceainic din fonta?

  1. Ceainicele din fonta sunt foarte rezistente.
  2. Apa fiarta intr-un astfel de ceainic are o aroma speciala, datorita fierului.
  3. Ceainicul din fonta absoarbe caldura uniform, iar apa se incalzeste treptat, asigurand o mai buna infuzare a frunzelor de ceai. Acest fapt asigura o mai buna absorbtie de catre apa a nutrientilor din frunzele de ceai.
  4. Un astfel de ceainic pastreaza ceaiul fierbinte chiar si pentru o ora.
  5. In plus, faptul ca o cantitate mica de ceai se elibereaza in apa in care infuzeaza frunzele de ceai, asa ca poate fi util persoanelor cu deficienta de fier.
  6. Ceainicele din fonta sunt si niste frumoase obiecte decorative.

Alege ceainice din fonta, pentru tine sau pentru a le oferi cadou: 

Morioka, ceainic fonta cu infuzor inox, 0.9 l

Morioka, ceainic fonta cu infuzor inox, 0.9 l

Arabia, ceainic din fonta cu infuzor inox, 0.96 l

Arabia, ceainic din fonta cu infuzor inox, 0.96 l

Arta Ceaiului

Magazin de ceaiuri si accesorii pentru prepararea si servirea ceaiului. Livrare gratuita pentru comenzi de minim 149 lei.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *