Cum facem o degustare de ceai la noi acasa
Daca pentru tine ceaiul e mai mult decat o bautura naturala cu gust placut si ai vrea sa incepi sa recunosti notele subtile ale fiecarui sortiment de ceai, te invitam sa exploram impreuna cum facem o degustare de ceai in ceainaria de acasa. Si la ceai e la fel ca la vinuri, cafea sau ciocolata, sunt o multime de caracteristici pe care le putem descoperi, astfel ca momentul savurarii infuziei de ceai se transforma intr-un moment cu totul special.
Procedeul modern de degustare a ceaiului isi are originile in ceremonia chineza a ceaiului, care, spre deosebire de cea japoneza, se concentreaza pe ceaiul in sine, pe gustul si mirosul sau. Nu mai trebuie sa-ti spunem ca pentru degustare se folosesc frunze de ceai si nu plicuri. Hai sa vedem in ce consta degustarea noastra:
- Aspectul ceaiului
In primul rand vom analiza aspectul frunzelor uscate de ceai. Iata la ce trebuie sa ne uitam:
Forma frunzelor: sunt de dimensiuni mari sau mici?
Culoare: toate frunzele au aceeasi culoare sau le regasim in mai multe culori? Amestecurile din mai multe varietati de ceai (de ex. Sencha, Bancha, Genmaicha) vor avea frunze de culori diferite.
Textura: frunzele sunt macinate sau sfaramicioase? Daca se rup usor intre degete inseamna ca sunt de buna calitate si nu au absorbit umiditate.
- Prepararea infuziei
Este timpul sa preparam infuzia pe care o vom degusta. Este bine sa folosim cesti din portelan de culoare alba, pentru a putea observa culoarea infuziei. Trebuie sa respectam intocmai indicatiile de preparare ale fiecarui tip de ceai: cantitatea de frunze, temperatura apei si, mai ales, timpul de infuzare. Atunci cand strecuram ceaiul este recomandat sa nu stoarcem frunzele, pentru ca se pot elibera tanine care confera un gust amarui.
- Observarea infuziei
Degustatorii de ceai si specialistii in domeniu numesc “licoare” infuzia de ceai. Iata ce aspecte ne intereseaza:
Culoare: cat de intensa este? La sortimentele de ceai de calitate superioara se observa o culoare stralucitoare, vie, am putea spune. Aceasta variaza de la galben-pal la verde-auriu in cazul sortimentelor de ceai verde, sau de la portocaliu deschis la rosiatic inchis in cazul ceaiului negru.
Claritate: cat de clara este infuzia? Ne uitam si la frunzele infuzate de ceai, la culoarea acestora dupa infuzare, si la felul cum au devenit din nou mari si de o culoare intensa, ca inainte de recoltare.
- Degustarea infuziei de ceai
Stiai ca 90% din aromele alimentelor si bauturilor se percep prin miros si doar restul prin papilele gustative? Oricat de gustos ni s-ar parea cel mai bun preparat pe care l-am savurat vreodata, papilele noastre nu pot identifica decat cinci gusturi: dulce, acru, sarat, amar, umami (termen japonez care desemneaza gustul savuros).
Atunci cand degustam infuzia de ceai trebuie sa incepem prin a-l mirosi, si mai apoi sa il gustam, pentru ca daca mai intai am gusta, perceptia initiala ar putea sa creeze o impresie gresita. Astfel, informatiile primite de catre creier prin intermediul mirosului si gustului formeaza impresia generala despre profilul ceaiului pe care il degustam.
Hai sa si degustam ceaiul:
- Mirosul sau aroma ceaiului
Exista doua metode prin care putem simti mirosul infuziei de ceai:
Inhalatii profunde: tinem ceasca sau bolul de ceai cat mai aproape de nas si inhalam profund.
Inhalatii rapide: inhalam rapid si superficial mirosul degajat de ceaiul preparat.
- Cum degustam efectiv infuzia de ceai
Ia o lingurita din ceaiul preparat. Inspira adanc. Soarbe ceaiul din lingurita, secretul e sa sorbi cu zgomot ? Nu-ti face griji, la degustarile de ceai nu se aplica regulile de politete obisnuite in societate ? Sorbind in felul acesta oxigenul se imbina cu infuzia, scotandu-i in evidenta notele distinctive.
In continuare expira pe nas, tinand gura inchisa, pentru a descoperi si caracteristicile retro-olfactive. In timp ce degusti ceaiul, fii atent la gusturile care se formeaza: dulci, savuroase, sau usor amarui.
Mergem mai departe cu degustarea de ceai:
- Descoperirea notelor fiecarui ceai
Atunci cand degusti un ceai, vei observa ca nu toate notele si aromele se pot observa in acelasi timp, fiind extrem de complexe. Si la ceai e exact ca la parfumuri: exista note de varf, de mijloc si de baza. Vei observa mai intai notele de varf, care vor fi dense si rapide si vor crea prima impresie despre ceaiul respectiv. Urmeaza notele de mijloc, cele care produc impresia generala. Notele de baza, sau after taste-ul, sunt cele care raman dupa ce am inghitit ceaiul. Acestea ne transmit cat de complex este sortimentul ales si ce calitate are.
Suntem siguri ca de acum inainte savurarea ceaiului nu va mai fi la fel si vei dori sa descoperi notele subtile ale fiecarui sortiment ?