Cum sa previi deshidratarea in sezonul rece

deshidratare_iarna

Daca aveai impresia ca doar vara te poti deshidrata, ei bine, afla ca deshidratarea din timpul iernii exista si e inca si mai periculoasa decat cea din timpul verii. De cele mai multe ori avem impresia ca suntem deshidratati cand ni se face sete. Insa atunci cand suntem insetati e deja prea tarziu, fenomenul deshidratarii s-a instalat deja. Noroc ca exista o multime de ceaiuri bune care sa ne ajute sa ne hidratam ?

Printre cele mai frecvente efecte ale deshidratarii se numara oboseala, dureri musculare, sau crampe. Deshidratarea se manifesta in interiorul organismului, dar si in exteriorul sau: piele uscata, eventual descuamata, buze uscate, aspre, par uscat.

In sezonul rece senzatia de sete este resimtita mai tarziu decat in sezonul cald. In plus, ni se pare ca in timpul iernii nu transpiram. Nu e deloc asa, doar ca transpiratia se evapora mai repede pe timp rece.

Temperaturile scazute accentueaza deshidratarea, din cauza mecanismului de aparare declansat de organism: vasele de sange se contracta, pentru a conserva caldura si a mentine temperatura normala a corpului. Acest fapt duce la cresterea tensiunii arteriale, pentru reducerea careia rinichii produc mai multa urina.

Iarna, din cauza umiditatii crescute, corpul nostru elimina mai multe lichide. Asa ca pericolul deshidratarii este si mai crescut. De aceea, este important sa inlocuim lichidele eliminate cu altele. Cea mai indicata bautura in acest caz este ceaiul, pentru ca acesta poate contine si vitamine si alti nutrienti. In plus, faptul ca bem ceai cald ne ajuta si in durerile de gat.

Si meniul diferit din timpul iernii fata de cel de vara poate accentua fenomenul de deshidratare. Daca vara mancam, sau ar trebui sa mancam, mai mult salate, fructe si legume proaspete, iarna trecem pe supe calde si alte preparate ce contribuie la cresterea nivelului de sodiu din organism, deci la deshidratare.

De ce trebuie sa mentinem in permanenta un nivel optim de hidratare?

Pentru ca organismul nostru sa poata functiona normal. Cu toata energia pe care o consumam in plus in sezonul rece, nu avem nevoie sa consumam si mai multa pentru a compensa efectele deshidratarii. In plus, deshidratarea nu are doar efecte de ordin fizic, ci si asupra starii emotionale. Astfel, pot aparea stari de disconfort si de iritabilitate, ceea ce ne poate afecta relatiile cu cei din jur.

Deshidratarea are efecte si asupra capacitatilor mentale. Cantitatea de oxigen care circula prin organism afecteaza in mod direct modul in care procesam informatia, in special atunci cand invatam lucruri noi. De aceea, este important sa mentinem in permanenta un nivel optim de hidratare. Asta nu inseamna ca trebuie neaparat sa bei apa toata ziua.

Iti recomandam sa te hidratezi cu ceaiuri pe parcursul zilei, in special cu ceaiuri de fructe si ceaiuri Rooibos, care nu contin teina, astfel putand fi consumate inclusiv seara, si de catre copii. Ceaiul Rooibos contine si foarte multe vitamine, ceea ce il transforma in bautura ideala de consumat in sezonul rece, cand avem de-a face cu gripe si raceli iar sistemul nostru imunitar are nevoie orice aliat. Un alt tip de ceai care poate fi consumat pentru a preveni deshidratarea pe timp de iarna este ceaiul de plante.

Arta Ceaiului

Magazin de ceaiuri si accesorii pentru prepararea si servirea ceaiului. Livrare gratuita pentru comenzi de minim 149 lei.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *