Ceaiul de armurariu – aliatul ficatul sanatos
Cu toate ca atunci cand ne intereseaza un ceai de ficat ceaiul de armurariu este primul care ne vine in minte, proprietatile acestui ceai de plante nu se limiteaza la efectul hepatoprotector. Hai sa descoperim impreuna planta de armurariu si cum putem sa “profitam” cat mai mult de proprietatile ei.
Armurariul, sau armuraiul, Sylibum Marianum pe latineste, este o planta de origine mediteraneana, un fel de ciulin, mai exact. Cel putin ca aspect. Este cunoscuta de peste 2000 de ani, timp in care a fost folosita ca tratament naturist pentru o multime de afectiuni. Se mai numeste popular si “ciulinul laptelui” si prefera in special regiunile insorite, cum ar fi Dobrogea.
De la planta de armurariu folosim in special semintele, care contin in proportie de 70 – 80% o substanta numita “silimarina”, principala responsabila de actiunea binecunoscuta a ceaiului de armurariu si unul dintre principalele substante care se regasesc in medicamentele pentru afectiuni hepatice produse de companiile farmaceutice.
Principalele beneficii ale ceaiului de armurariu
- Afectiuni hepatice
Cel mai cunoscut efect al armurariului, implicit al silimarinei, este cel observat in tratamentele hepatoprotectoare. Este si cel mai studiat efect, numerosi cercetatori intreptandu-si atentia si eforturile catre a descoperi cum influenteaza armurariul sanatatea ficatului. Astfel, problemele cauzate de consumul de alcool, pesticidele din alimente, metalele grele din apa sau poluarea care ne afecteaza intregul organism. Printre afectiunile hepatice ale caror simptome sunt adresate si prin consumul de ceai de armurariu se numara hepatitele A, B si C, icterul, ciroza hepatica. Este unul dintre cele mai de incredere tratamente naturale cu rol hepatoprotector. Insa nu trebuie consumat doar de catre persoanele care sufera de anumite afectiuni ale ficatului, ci si in scop preventiv, pentru a contribui la refacerea ficatului si pentru a preveni imbolnavirea ficatului. Avem prostul obicei de a apela la tratamente naturiste de-abia atunci cand ne imbolnavim, si mai putin ca sa prevenim si sa nu ajungem sa ne imbolnavim.
Se pare ca armurariul ajuta la refacerea celulei hepatice (hepatocitul) si la stimularea producerii de celule hepatice noi.
- Poate preveni acumularea de toxine
Organismul nostru intra in permanenta in contact cu tot felul de toxine, acumuland pe termen lung o parte din ele. Acestea afecteaza toate sistemele si organele noastre. Armurariul ajuta organismul sa elimine toxine provenite din alcool, medicamente, sau cele rezultate din procesarea alimentelor.
- Efectele asupra sistemului biliar
Un alt beneficiu al ceaiului de armurariu este faptul ca poate reduce riscul de dezvoltare a pietrelor la fiere, extrem de neplacute, care ne pot produce mari dureri de cap, si la propriu, si la figurat. Stimuleaza productia de bila si eliberarea acesteia, astfel ca persoanele care sufera de diskinezie sau de litiaza biliara apeleaza de multe ori la ceaiul de armurariu.
- Tratamentul psoriazisului
Iata ca armurariul nu are doar efecte de ordin intern, ci si extern. Este de ajutor si in tratarea psoriazisului, o afectiune de care sufera tot mai multe persoane, afectandu-le intr-o buna masura viata sociala. Prin aplicarea de cataplasme cu seminte pe zonele afectate, in paralel cu cura interna, se poate ajunge la rezultate foarte bune.
- Proprietati antiinflamatoare
Durerile cauzate de artrita, guta, articulatii cu probleme, dureri de stomac si de cap pot fi combatute cu ceai de armurariu, datorita proprietatilor antiinflamatorii ale ingredientelor acestuia.
- Armurariul in cura de slabire
Persoanele care doresc sa slabeasca ar trebui, printre altele, sa bea ceai de armurariu. Asta pentru ca reduce apetitul si stimuleaza metabolismul. Este ideal pentru persoanele care vor sa reduca numarul gustarilor luate chiar si in timpul noptii si sa accelereze procesul de scadere in greutate.
- Ceaiul de armurariu si problemele digestive
Afectiuni precum balonarea, constipatia sau crampele abdominale sunt insotite si de inflamarea tesuturilor intestinale, care poate fi redusa prin consumul de ceai de armurariu. In plus, aceasta infuzie ajuta la o mai buna absorbtie a nutrientilor in organism. Efectul laxativ slab ajuta eliminarea alimentelor ramase pe tractul digestiv, astfel incat sa usureze tranzitul alimentelor.
- Detoxifierea organismului
Stii deja ca organismul nostru acumuleaza toxine din alimente, bauturi, dar si din aerul poluat, asa ca este bine sa consumam ceaiuri care sustin procesul natural de detoxifiere a organismului. Ceaiul de armurariul este unul dintre cele mai detoxifiante ceaiuri de plante. Prin efectul diuretic, aceasta infuzie sustine sanatatea rinichilor si a vezicii, ajutand la eliminarea apei in exces, a grasimilor, sarii si toxinelor. Sustine si curatarea sistemului limfatic, responsabil, printre altele, de detoxifierea organismului.
- Actiune antifungica
Cercetatorii au descoperit si ca ceaiul de armurariu poate contribui la reducerea efectelor nocive ale anumitor fungi (ciuperci) de care nu avem cum sa ne ferim.
Cum se consuma ceaiul de armurariu
Pentru ca semintele de armurariu sunt destul de tari, au nevoie de mai mult timp ca sa infuzeze. Pentru a beneficia de toate proprietatile semintelor de armurariu, in mod normal se lasa la macerat peste noapte, in apa rece. A doua zi se strecoara si se fierbe lichidul obtinut. Se consuma dupa ce se mai raceste. Recomandarea specialistilor este de a combina infuzia la rece cu infuzia la cald. Asta pentru a pastra o parte mai mare a proprietatilor sale. Se poate prepara si exclusiv ca infuzie la rece, lasand semintele la macerat peste noapte in apa rece, urmand a se consuma infuzia a doua zi. In ceea ce priveste dozele zilnice pentru fiecare afectiune, este important sa urmam recomandarile facute de medicul specialist.
Cand se consuma ceaiul de armurariu pentru cele mai bune efecte
Si aici, indicatiile medicului sunt foarte importante, pentru ca fiecare tip de afectiune si gravitatea sa necesita o cantitate diferita de ceai si o frecventa diferita cu care se consuma.
Contraindicatiile si efectele adverse ale armurariului
Armurariul consumat in doze mari poate cauza episoade de diaree sau alergie.
In cazuri foarte rare si probabil si din alte cauze medicale, consumul de armurariu poate conduce la aparitia unor afectiuni ale pielii, probleme gastrointestinale, dureri de cap, probleme neuropsihologice si rinoconjunctivita.
Nu e cazul sa-ti faci probleme insa, astfel de efecte adverse au loc extrem de rar si trebuie indeplinite mai multe conditii pentru asta, lucru destul de greu pentru majoritatea persoanelor.