Despre ceaiul Antigrip, inamicul gripei si racelii

 

Iata ca a venit iarna cu adevarat, cu tot ce are ea mai bun (zapada de care se bucura cei mici, cei mari mai putin…), dar si cu tot ce are mai rau: virusuri cu care intram in contact zi de zi si care ameninta sa ne imbolnaveasca de gripa si raceala.

Pentru a ne feri pe cat posibil de aceste afectiuni, trebuie sa sustinem sistemul imunitar cu fructe, legume, si ceaiuri care sa sustina buna functionare a sistemului imunitar.

Cea mai buna alegere in sezonul acesta este Antigrip, un ceai de plante ce contine flori de lamai, flori de soc, lumanarica, Echinacea purpurea, cretusca, cimbru.

Hai sa vedem cu ce ne ajuta fiecare dintre ingredientele sale:

Lumanarica

Pe latineste Verbascum phlomoides, lumanarica se foloseste inca din Antichitate datorita numeroaselor proprietati terapeutice. In scrierile lui Hipocrate se mentioneaza folosirea plantei de lumanarica pentru ingrijirea ranilor. Dioscoride recomanda folosorea ei pentru efectele impotriva tusei cronice. In tara noastra, de-a lungul timpului, lumanarica a fost folosita in medicina naturista ca leac pentru durerile de piept si pentru diferite afectiuni la plamani.

Cele mai importante proprietati ale sale sunt cele antitusive, expectorante, antiinflamatoare, sudorifice, antiasmatice, antimicrobiene, antihistaminice, antispastice si antivirale. Astfel, ceaiul de lumarica devine util in cazuri de raguseala, laringite, angine, bronsita, astm, gastroenterita, tuse convulsiva, tuse seaca, tuberculoza sau traheita.

Echinacea purpurea

Cea mai cunoscuta planta prezenta in mai toate produsele destinate sistemului imunitar este Echinacea purpurea. Actiunea imunostimulatoare a plantei de Echinacea se datoreaza derivatilor acidului cafeic, alcamidelor, polizaharidelor si glicoproteinelor.

Cercetatorii de la Facultatea de Farmacie a Universitatii din Connecticut au concluzionat ca Echinacea poate reduce cu 58% riscul ca o persoana sa raceasca, iar in cazul celor care deja au racit, reduce durata de convalescenta la 1,4 zile.

Originara din Muntii Stancosi din Statele Unite, raspandindu-se apoi in Canada si Europa, Echinacea este o planta folosita initial doar de catre amerindieni, asta pana cand planta si vestile despre beneficiile sale s-au raspandit peste tot in lume. Printre principalele afectiuni in care se recomanda se numara infectiile respiratorii, infectiile urinare, precum si alte tipuri de infectii. Ceaiul de Echinacea este si un adjuvant in probleme asociate cu anxietatea, oboseala cronica, artrita reumatoida, migrenele, ameteli, diferite dureri.

Echinacea se foloseste si extern, in cazuri de abces, probleme ale gingiilor, rani ale pielii, ulceratii, arsuri, eczeme, psoriazis, probleme ale pielii cauzate de expunerea la soare, si chiar si muscaturi de tantari.

Astfel, ceaiul de Echinacea este cel mai indicat ceai de plante de consumat pe timp de iarna si in timpul schimbarilor de anotimp, cand ne confruntam cu amenintarea virozelor.

Cretusca

Denumirea stiintifica este de Filipendula ulmaria, si popular este cunoscuta sub denumirea de “regina luncii”, sau “aspirina vegetala”. Proprietatile ei se cunosc inca din Antichitate, cand se folosea pentru ameliorarea simptomelor febrei, gripei, durerile de cap sau reumatice. Era considerata o planta sacra de catre druizi, care o foloseau in ritualuri specifice.

Pe langa proprietatile de ajutor in cazuri de raceala, ceaiul de cretusca mai este folosit in medicina naturista si pentru reglarea sucurilor gastrice si eliminarea balonarii, in cazuri de diaree datorita efectului astringent, dar si pentru reducerea intensitatii durerilor reumatice datorita salicilatului de metil, o substanta care se regaseste in partile aeriene ale plantei de cretusca. Se pare ca poate contribui si la reglarea tranzitului intestinal. Extern, ceaiul de cretusca se foloseste ca gargara pentru tratarea inflamatiilor gingivale.

Cimbru

Cunoscut mai degraba ca unul dintre principalele condimente folosite in bucataria romaneasca, cimbrul prezinta si proprietati medicinale, cunoscute din cele mai vechi timpuri. Ceaiul de cimbru se consuma in special pentru ameliorarea simptomelor afectiunilor respiratorii, cum ar fi tusea, raceala, laringita, sau febra. Cimbrul prezinta si proprietati antifungice, ce il recomanda in tratamentul anumitor ciuperci, cum ar fi micoza piciorului.

Efectul expectorant il recomanda in cazurile de gripa si raceala. In plus, ceaiul de cimbru se recomanda si in cazul crampelor menstruale si premenstruale. Are si efecte asupra sistemului digestiv, facilitand buna functionare a acestuia. Indigestia, colicii, greata, pofta scazuta de mancare sunt afectiuni in al caror tratament adjuvant se poate apela si la ceai de cimbru.

Se poate folosi si extern, sub forma de gargara, in cazul afectiunilor cavitatii orale. Frunzele de cimbru au efecte pozitive si aplicate asupra ranilor.

Ceaiul de cimbru nu se recomanda femeilor insarcinate sau care alapteaza.

Cum se prepara ceaiul Antigrip:

  1. Pentru a prepara o ceasca de ceai adauga apa fierbinte (aproximativ 100° C) peste o lingurita de ceai Antigrip.
  2. Lasa la infuzat timp de 8 – 10 minute.
  3. Strecoara si consuma dupa ce se mai raceste.
  4. Poti adauga putina miere, ce prezinta la randul ei beneficii in caz de raceala sau gripa.
Comanda ceai Antigrip

Arta Ceaiului

Magazin de ceaiuri si accesorii pentru prepararea si servirea ceaiului. Livrare gratuita pentru comenzi de minim 149 lei.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *