Despre cafeaua din Columbia cea insorita
O cafea buna e mai mult decat o bautura energizanta care ne ridica dispozitia atunci cand avem nevoie. O cafea adevarata e mai mult decat un spectacol al simturilor, care te invaluie prin mirosul extraordinar, in timp ce gustul devine parca o parte din tine cu fiecare inghititura pe care o sorbi. Iar o cafea premium de origine unica, poate fi chiar o calatorie imaginara intr-un colt indepartat al lumii. Astazi o sa calatorim tocmai in Columbia. De ce? Pentru ca acolo se produc unele dintre cele mai interesante sortimente de cafea din lume.
Cafea Columbia – localitati in care se cultiva
In Columbia exista multe zone in care se cultiva cafeaua. Medellin si San Augustin sunt unele dintre cele mai propice zone pentru cultivarea cafelei, datorita solului si climatului favorabil. In Medellin, la ferma Venecia (Hacienda Venecia) se produce o cafea de exceptie, pe care te invitam sa o descoperi si sa o incerci.
Ce caracteristici prezinta cafeaua Columbia Medellin
Aceasta cafea are un gust dulce, putin condimentat, cu note subtile de cacao. Corpolenta este medie spre ridicata si prezinta o aciditate placuta. Aroma cafelei din Columbia depinde foarte mult de gradul de prajire. Boabele de cafea prajite mai mult prezinta note de caramel, un gust mai dulce, in care se remarca si cel de fructe uscate.
Cafeaua care se produce la ferma Venecia din Columbia
Hacienda Venecia, sau ferma Venecia este una dintre cele mai importante ferme de cafea din Medellin, Columbia, dar si un loc unde ne putem petrece vacanta intr-un mod inedit: facand un tur al fermei si vazand cum se produce aceasta cafea deosebita. Astfel de tururi se organizeaza periodic si sunt apreciate de turisti din toata lumea. In turul fermei, turistilor li se prezinta plantatia propriu-zisa, tipul de arbori de cafea cultivati. Stiai cat de multe varietati de arbori de cafea exista? Bourbon, Catturra, Catuai, Typica sunt doar cateva dintre ele. In Columbia se cultiva cel mai mult Caturra. Turistilor li se prezinta procedeele prin care trec boabele de cafea de cand se culeg si pana sunt gata de a fi exportate catre clientii care se vor bucura de ele.
Daca ajungi la Hacienda Venecia proprietarii iti vor arata cat de coapte trebuie sa fie boabele de cafea pentru a putea fi culese. Probabil ca vei fi invitat chiar sa culegi cateva alaturi de lucratorii de la ferma, ciresele de cafea culegandu-se manual. Dupa aceea o sa-ti arate cum sunt decorticate ciresele, dand la iveala samburii verzi, adica boabele propriu-zise de cafea.
Cu toate ca mare parte din cafeaua care se exporta se vinde sub forma de cafea verde, in turul de la ferma Venecia vei invata si cum se prajeste cafeaua. Exista diferite grade de prajire, iar de intensitatea prajirii depind notele si gustul cafelei respective.
Fermele de mici dimensiuni, asa cum este Hacienda Venecia se deosebesc din toate punctele de vedere de plantatiile mari care produc cafea pentru sortimentele mai slab calitative. Intr-o ferma ca Venecia, cultivarea cafelei este o indeletnicire care se transmite de zeci de ani, din generatie in generatie. Proprietarii si lucratorii se dedica producerii unei cafele de cea mai buna calitate, care sa atinga cele mai inalte standard impuse atat de organizatiile international de acreditare, cat si de mandria de a fi unul dintre cei mai buni producatori de cafea din lume. Proprietarii fermei nu investesc doar in productia propriu-zisa de cafea, ci si in crearea de conditii de viata pentru lucratorii de la ferma si pentru familiile lor, sprijinind astfel comunitatile locale, si in protectia mediului.
Cand e cel mai bine sa savuram cafeaua de origine Columbia
Caracteristicile unice ale fiecarei cafele premium favorizeaza consumul acesteia in anumite momente ale zilei. Astfel, cafeaua de origine Columbia Medellin este considerate de catre pasionatii de cafea ca fiind suficient de tare pentru a fi consumata dimineata la micul dejun, si cu un gust suficient de bogat pentru a o savura si dupa-amiaza, in special dupa masa de pranz.
Cu ce preparate asociem o cafea de origine Columbia
Desigur, o astfel de cafea trebuie savurata de sine-statator, pentru a ne bucura de notele interesante pe care le prezinta. Iti recomandam sa nu o indulcesti, zaharul ii va modifica gustul natural. Specialistii ne sfatuiesc sa asociem insa cafeaua de origine Columbia cu unele fructe proaspete: banane, piersici, nectarine, si cu briose cu stafide si miere sau biscuiti cu ovaz si stafide.
Cafeaua de origine Columbia este disponibila boabe sau macinata.