Despre cea mai buna cafea din lume: Jamaica Blue Mountain

Orice iubitor de cafea ar trebui sa incerce, macar din cand in cand, o ceasca de cafea Jamaica Blue Mountain. Este una dintre cele mai bune, daca nu chiar cea mai buna cafea din lume.

Vei spune: da, dar este si una dintre cele mai scumpe. Intr-adevar, calitatile cafelei Jamaica Blue Mountain se reflecta si in pretul sau. Conditiile in care se cultiva si se proceseaza acest tip de cafea sunt unele cu totul speciale, iar asta contribuie la un pret mai ridicat decat in cazul cafelelor obisnuite.

Unde si cum se cultiva cafeaua Jamaica Blue Mountain

Arbore de cafea Jamaica

Arborii de cafea folositi la producerea sortimentului Blue Mountain se cultiva in muntii inalti, invaluiti in ceata, din Jamaica, situati la altitudini de peste 1,676 m deasupra nivelului marii. Solul in care se cultiva este unul vulcanic, ideal pentru cultivarea cafelei.

Versantii pe care se cultiva arborii sunt greu accesibili lucratorilor, culegerea cireselor de cafea devenind foarte periculoasa. In plus, ciresele de cafea nu se coc in acelasi timp, astfel incat lucratorii trebuie sa faca mai multe astfel de drumuri periculoase pentru a le culege pe toate.

Selectia boabelor de cafea Jamaica Blue Mountain

Plantatie de cafea Jamaica

In cazul majoritatii cafelelor, procesul de sortare a boabelor este unul automat, folosindu-se utilaje speciale. Asta nu se intampla in cazul selectiei boabelor pentru producerea cafelei Jamaica Blue Mountain, sortarea boabelor fiind un proces exclusiv manual. Lucratori specializati chiar se uita cu atentie la fiecare bob decorticat de cafea si verifica daca indeplineste standardele calitative impuse. Doar boabele perfecte sunt selectate pentru a produce cafeaua Jamaica Blue Mountain.

Procesul de sortare a boabelor este unul dublu: dupa ce boabele sunt sortate manual de catre lucratorii de la ferme, boabele sunt verificate si de catre membrii unei asociatii a cafelei din Jamaica, care certifica sortimente precum Jamaica Blue Mountain. Boabele de cafea care nu sunt selectionate pentru producerea acestui sortiment se folosesc doar pentru consumul local. In cadrul acestui proces, fiecare cafea este verificata de catre 3 experti. Acestia verifica atat boabele verzi de cafea, cat si boabele prajite. Si pentru a nu fi acuzati de favorizarea vreunui producator, expertilor care verifica sortimentele de cafea nu li se transmite carui producator apartine cafeaua pe care o verifica.

Asociatia Industriei Cafelei din Jamaica nu doar educa fermierii, ci stabileste reguli stricte si standarde inalte pentru cultivarea, recoltarea, procesarea si prajirea cafelei. Asta pentru ca o cafea precum Jamaica Blue Mountain, recunoscuta pentru calitatile sale extraordinare, trebuie sa respecte cele mai inalte standarde.

Jamaica Blue Mountain – o cafea foarte rara

Conditiile in care se cultiva si se produce acest sortiment de cafea nu permit decat producerea unor cantitati foarte mici de cafea. Ca termen de comparatie, productia anuala de Jamaica Blue Mountain reprezinta cam 0,1% din productia de cafea care se inregistreaza in Columbia.

Caracteristicile cafelei Jamaica Blue Mountain

Aceasta cafea se remarca prin corpolenta ridicata si aciditatea redusa. In fiecare ceasca de cafea Jamaica Blue Mountain regasim note de ciocolata, plante si condimente.

Este o cafea speciala, care se savureaza pe indelete, nu rapid, asa cum ai bea o cafea pentru a te energiza. Iti recomandam sa savurezi Jamaica Blue Mountain atunci cand vrei sa te rasfeti cu o cafea speciala.

Incearca Jamaica Blue Mountain

Arta Ceaiului

Magazin de ceaiuri si accesorii pentru prepararea si servirea ceaiului. Livrare gratuita pentru comenzi de minim 149 lei.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *