Guatemala Antigua Estate – o cafea cu totul speciala
Daca te numeri printre iubitorii de cafea, ar trebui sa incerci cafeaua de origine Guatemala Antigua Estate. Despre acest sortiment de cafea se spune ca poate “lua fata” oricarei alte cafele single origin. Asa ca exista o multime de motive pentru care ar trebui sa incerci si tu cafeaua de origine Guatemala Antigua Estate, citeste articolul nostru si afla cateva dintre ele.
Despre Antigua
La Antigua, fosta colonie spaniola, este o regiune din Guatemala, cu doar 35.000 de locuitori. “Antigua” inseamna “antic” in limba spaniola, si reflecta incercata istorie a regiunii. Fiind initial o zona care se baza in primul rand pe agricultura, Antigua ramane si astazi una dintre cele mai importante localitati din America Latina in care se cultiva cafea. Antigua este insa departe de a fi un oras rural, arhitectura din zona de orientare spaniol-baroca o completeaza pe cea moderna.
Conditii de cultivare a cafelei
Solul, inaltimea la care se situeaza regiunea si conditiile meteorologice sunt factorii care afecteaza in mod direct calitatea si caracteristicile cafelei. Situata intre trei vulcani, Agua (apa), Acatenango si Fuego (foc), Antigua beneficiaza, desigur, de un sol volcanic, tanar si proaspat, ideal pentru cultivarea arborilor de cafea. Ciresele se recolteaza de doua ori pe an, de obicei in ianuarie si la finalul lui martie. In apropiere de plantatiile de cafea se regaseste o padure deasa, pe o regiune intinsa, ce ofera umiditatea de care arborii de cafea au nevoie.
Caracteristicile cafelei premium de origine Antigua
Cafeaua provenita din aceasta regiune este acreditate de catre ANACAFE, asociatia cultivatorilor de cafea din Guatemala, care verifica toate sortimentele de cafea boabe destinate vanzarii si se asigura ca acestea indeplinesc cele mai inalte standarde calitative. Cafeaua care nu indeplineste standardele ANACAFE nu poate fi vanduta sub denumirea „Guatemala Antigua Estate”. Acest sortiment de cafea combina note diverse, de condimente, florale, insa in special de cacao, astfel ca o ceasca de astfel de cafea poate fi oricand surprinzatoare. Aciditatea cafelei este medie, cu un profil complex.
Corpolenta cafelei de origine Guatemala Antigua Estate este una ridicata, mai complexa decat cea a cafelelor provenite din America Centrala. Notele condimente sunt foarte bogate, considerate a fi chiar catifelate de catre specialisti. Calitatea superioara a cafelei premium Guatemala Antigua se datoreaza si faptului ca aici se cultiva preponderent subtipurile de cafea Arabica typica si bourbon, spre deosebire de alte tari din America Latina. De aceea cafeaua din Guatemala, cu toate ca este mai putin cunoscuta, poate fi mai buna decat anumite cafele de origine Brazilia sau Columbia.
Gustul cafelei Guatemala Antigua Estate
Cu toate ca ne asteptam de la fiecare ceasca de cafea sa ne ofere energie, nu acesta ar trebui sa fie principalul motiv pentru care bem o cafea, ci gustul acesteia ar trebui sa ne intereseze in primul rand. Desigur, nu poti “savura” o cafea proasta. Dar cand vorbim de o cafea single origin, lucrurile stau cu totul altfel. Stii povestile alea de pe vremea comunismului, cand nu se gasea nimic de mancare, iar cafea cu atat mai putin? Cand romanii prindeau o cafea adusa de prin strainatate de cineva, se imbracau frumos, isi faceau dus inainte de a o savura. Nu sunt bancuri, chiar asa se intampla, era practic o sarbatoare sa bei o cafea adevarata. Cam asa e si cu cafeaua din Guatemala Antigua Estate, cu toate ca o multime de cafele sunt atat de accesibile astazi, cafelele cu adevarat bune sunt destul de rare si nu se gasesc pe oriunde.
Asa ca devine o ocazie speciala cand gasesti o astfel de cafea la un pret decent. Cafeaua Guatemala Antigua Estate este un sortiment deosebit pe care sa-l savurezi in special in timpul verii, dupa un pranz lejer, asa cum ar trebui sa servim vara.
Cu ce preparate se asociaza cafeaua Guatemala Antigua Estate
Notele fiecarui sortiment de cafea sunt scoase in evidenta de anumite preparate. Nici cea de origine Guatemala nu face exceptie, insa este mult mai versatila si permisiva in alegerea felurilor de mancare pe care sa le alegem. In Antigua, pe langa bucataria traditionala, in meniul restaurantelor se regasesc foarte multe preparate din bucataria mediteraneana. La noi, astfel de preparate se consuma mai ales vara, cum e si normal, pentru ca e foarte cald, Guatemala Antigua Estate fiind unul dintre cele mai potrivite bauturi care sa urmeze unui pranz.
Gradul de prajire
Cafeaua Guantemala Antigua Estate are de obicei un grad mediu de prajire, fiind astfel ideal de preparat la filtru sau la chemex. Chiar si boabele cu un grad ridicat de prajire pastreaza caracteristicile naturale ale acestei cafele.
Iced Coffee
Ca sa fie si racoritoare, poti prepara cafeaua Guatemala Antigua Estate in varianta Iced Coffee. Da, suna a cafea speciala savurata in cafenele, insa e mai simplu decat crezi sa o prepari acasa. Tot ce trebuie sa faci este sa prepari o cafea mai tare decat in mod obisnuit, sa adaugi niste lapte rece si cateva cuburi de gheata. Poti adauga si zahar daca chiar crezi ca e nevoie, desi e mai bine sa-l eviti.