Pericolele zaharului din alimentatie si cum sa le eviti

Tea HD Desktop Background

Daca obisnuiesti sa pui foarte mult zahar in bauturi precum ceaiul sau cafeaua, sau in diverse preparate, ar trebui sa te gandesti de doua ori inainte sa faci asta. Zaharul pare a ne fi un prieten de nadejde in jur de ora 3 dupa-amiaza cand nivelul de energie scade, insa, pe termen mediu si lung, ne este un mare dusman. Probabil cunosti o parte din efectele negative ale consumului de zahar, cum ar fi aparitia kilogramelor in plus sau pericolul dezvoltarii diabetului zaharat, insa cu siguranta nu le stii pe toate.

Iata care sunt cele mai importante probleme cauzate de consumul de zahar:

  1. Zaharul determina acumularea de celule adipoase in jurul principalelor organe

Fructoza pe care o contine zaharul face ca celulele adipoase sa se adune in jurul ficatului, fiind printre factorii ce pot determina afectiunea cunoscuta popular sub denumirea de “ficat gras”.

  1. Zaharul poate produce “dependenta”

La fel ca drogurile, zaharul declanseaza centrii placerii din creier. In plus, organismul devine imun la cantitatea de zahar primita, ceea ce inseamna ca are nevoie de o cantitate din ce in ce mai mare pentru a-i satisfice nevoia. Asa ca, o ciocolatica devorata acum pentru a satisface nevoia de dulce din timpul dupa-amiezei se va transforma in scurt timp intr-o ciocolata mai mare, plus o gogoasa, plus un pachet de napolitane.

  1. Zaharul afecteaza senzatia de satietate

Persoanele ce consuma zahar in mod frecvent simt mult mai greu senzatia de satietate dupa masa. Creierul lor nu mai percepe corect aceasta senzatie si nu mai poate comanda organismului sa se opreasca din mancat atunci cand ar trebui. Asa ca, chiar si atunci cand iei o masa hiper-calorica, este posibil sa te simti in continuare infometat, si sa mananci mai mult, astfel acumulandu-se kilogramele in plus.

  1. Zaharul de fapt consuma energie

Zaharul ofera energie in prima faza, insa in aproximativ 30 de minute de la consumarea unei ciocolate, nivelul de energie scade brusc, facandu-te sa simti nevoia de si mai mult dulce. Intri astfel intr-un cerc vicios din care iti va trebui foarte multa vointa sa iesi.

  1. Consumul de zahar este asociat cu depresia

Un studiu ale carui rezultate au fost publicate in National Health Journal a descoperit ca, in timp, persoanele care consuma multe dulciuri prezinta un risc cu 40% mai mare de a suferi de depresie, in comparatie cu persoanele care consuma mai putine dulciuri.

  1. Zaharul imbatraneste pielea

Nu mai e demult un secret faptul ca zaharul afecteaza negativ proteinele din colagen si elastina care mentin pielea ferma si elastica. In plus, consumul de zahar dezactiveaza enzimele antioxidante ale corpului, facandu-ne mai predispusi la problemele cauzate de expunerea la soare asupra pielii.

  1. Zaharul favorizeaza aparitia diabetului zaharat

Un studiu a demonstrat ca fiecare 150 de calorii in plus provenite din consumul zilnic de zahar cresc riscul de dezvoltare a diabetului cu 1,1%.

  1. Zaharul afecteaza sanatatea inimii

Consumul de zahar, alaturi de alti factori, poate contribui la aparitia afectiunilor cardio-vasculare, iar aceasta problema este mult mai pregnanta in cazul persoanelor ce sufera deja de diabet.

Cum sa reduci zaharul din alimentatie

Noi nu spunem ca ar trebui sa elimini complet zaharul din alimentatie, dar ar trebui sa-ti faci un bine tie si familiei tale si sa reduci considerabil cantitatea de zahar pe care o consumi zilnic.

Iar cat despre ceai, e mult mai bine sa-l consumi fara zahar. De ce? Pentru ca, pe langa numeroasele probleme pe care le produce asupra sanatatii, zaharul mascheaza aromele unice pe care le ofera diferitele sortimente de ceai. Asa cum este un sacrilegiu sa pui bauturi carbogazoase intr-un vin bun, la fel de nerecomandat este si sa adaugi zahar intr-un Oolong sau in oricare ceai.

Zaharul schimba gustul oricarei bauturi sau fel de mancare, de aceea il si adaugam in multe preparate. Insa de ce ai vrea sa schimbi gustul unui Milky Oolong, sau al unui China Sencha? Gandeste-te la aromele distinctive ale fiecarui tip de ceai, produs tocmai pentru ca iubitorii de ceai sa se bucure de o infuzie pura, neatinsa de zaharul nociv. Nu pui zahar in apa pe care o bei, de ce trebuie sa pui zahar in ceai?

Nu ne-am nascut cu nevoia de zahar in sange, e un obicei invatat in timp. Si, asa cum l-am invatat, tot asa ne putem si dezvata de el. Pentru inceput, va trebui sa-ti impui sa consumi alimentele fara zahar. Serveste ceaiul fara a adauga zahar.

La inceput s-ar putea sa nu ti se para cel mai bun gust din lume, dar este important sa-ti impui sa bei ceaiul fara zahar in continuare. In cateva zile te vei obisnui cu gustul sau natural si ti se va parea o prostie faptul ca l-ai baut atata timp indulcit cu zahar.

Specialistii in nutritie spun ca dureaza cam o saptamana pana ce organismul nostru se obisnuieste cu un consum redus de zahar. Dupa aceasta perioada, produsele pline de zahar pe care obisnuiai sa le consumi inainte ti se vor parea mult prea dulci.

Ce sa faci pentru a-ti fi mai usor sa reduci consumul de zahar:

  1. Inlocuieste bauturile gata preparate din comert ce contin foarte mult zahar cu ceaiuri pe care sa le bei neindulcite
  2. Citeste cu atentie etichetele produselor alimentare pe care le cumperi, vei fi surprins cat de multe dintre ele au un continut ridicat de zahar
  3. Ia in fiecare dimineata un mic-dejun bogat in proteine, asta te va ajuta sa mentii un nivel normal al zaharului din sange, asa ca nevoia de dulciuri se va reduce.
  4. Inlocuieste batoanele de ciocolata pline de zahar cu ciocolata amaruie cu cel putin 70% cacao.
  5. Fa o plimbare de 15 minute atunci cand intervine pofta de dulce. Cercetatorii au descoperit ca aceasta activitate contribuie la reducerea nevoii de a manca o ciocolata.
  6. Inlocuieste cat mai multe dintre deserturi cu fructe de sezon.
  7. In ceea ce priveste ceaiul, e mult mai placut sa-l consumi fara zahar: zaharul mascheaza combinatiile unice de arome pe care le poti savura in fiecare sortiment special de ceai. Acum cateva secole, cand britanicii aduceau ceai negru pe mare, frunzele de ceai absorbeau foarte mult aer si apa de mare, ceea ce schimba gustul ceaiului. De aceea, pentru a mai salva ceva, au inceput sa adauge zahar si lapte in ceai.

Probabil ca n-o sa-ti fie usor sa reduci nivelul de zahar pe care il consumi, din cauza ca organismul tau va cere zahar, si din cauza ca la inceput nu vei fi obisnuit cu gustul alimentelor si bauturilor fara zahar. Insa beneficiile pe termen lung ale reducerii consumului de zahar vor face sa merite tot efortul.

Iata o selectie delicioasa de ceaiuri – desert pe care sa le savurezi dupa masa:

[ps_product_list id_category=104 n=4 p=1 tpl=product-list.tpl]

 

Arta Ceaiului

Magazin de ceaiuri si accesorii pentru prepararea si servirea ceaiului. Livrare gratuita pentru comenzi de minim 149 lei.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *