Cele mai sanatoase si cele mai nesanatose alimente pentru micul dejun

Stii vorba aia: “mananca dimineata ca un rege, la pranz ca un print si seara ca un cersetor”. Nu este doar o vorba, ar trebui sa devina o practica pentru fiecare dintre noi. De fapt, zicala ar trebui sa fie transformata in “mananca dimineata sanatos ca un rege”. De exemplu, de la micul dejun regal din Marea Britanie nu lipseste niciodata o ceasca de ceai bun🙂 

Stii deja ca micul dejun e cea mai importanta masa a zilei, pentru ca iti ofera energia fizica si mentala de care ai nevoie pentru activitatile din prima parte a zilei, asa ca n-ar trebui sa se rezume la o cafea inghitita pe stomacul gol. Gastrita nu se face, asa, peste noapte… Daca te simti “vinovat”, citeste articolul nostru in continuare si afla ce alimente ar trebui sa consumi dimineata si care sunt cele de evitat.

In principiu, trebui sa te concentrezi pe alimente nutritive, cu continut ridicat de proteine si nivel redus de grasimi. Omul de stiinta german Werner Kollath, in urma numeroaselor studii desfasurate in domeniul nutritiei, a descoperit ingredientele care n-ar trebui sa lipseasca dintr-un mic-dejun sanatos: faina integral de grau, fructe uscate si seminte.

  1. Cereale integrale – contin toate acele parti ale plantei care se indeparteaza la procesarea fainei obisnuite, si de care de fapt avem mare nevoie, datorita aportului de substante nutritive pe care il ofera. Citeste insa cu atentie eticheta produselor, unele marci de cereale care se recomanda ca fiind integrale contin de fapt un procentaj foarte mic.
  2. Fructe uscate – prezinta aceleasi beneficii ca fructele proaspete, exceptie facand cele confiate, carora li se adauga zahar, sip e care ar trebui sa le eviti. Fructele uscate se pot consuma ca atare sau dupa ce au fost lasate la hidratat in prealabil. Ceaiurile noastre de fructe contin doar bucati de fructe, astfel ca sunt o buna varianta pentru micul dejun, inclusiv pentru cei mici. Avantajul fructelor uscate este ca le putem consuma in orice sezon, nu doar pe timpul verii. Aici ramane la latitudinea ta ce fructe alegi. Smochinele si curmalele reprezinta o deosebita sursa de energie, dar si prunele prezinta beneficii in special asupra sistemului digestiv.
  3. Fructe de padure – au un continut ridicat de antioxidanti, ne ofera energie si contribuie si la buna functionare a creierului.
  4. Seminte: de in, dovleac, floarea-soarelui, susan, chia si altele. Este indicat sa fie neprajite, pentru ca prin procedeul de prajire se altereaza partial proprietatile acestor alimente. Si sunt destul de gustoase si neprajite.
  5. Ceai negru sau ceai verde – aceste sortimente de ceai au un continut moderat de teina, fiind ideale pentru a inlocui cafeaua de dimineata. Teina din ceai se elibereaza treptat si are un efect prelungit, spre deosebire din cofeina, al carei efect dureaza mai putin si nu tine nici macar pana ajungi la serviciu. Cand, de obicei, ai nevoie de inca o cafea. Urmata de alte cateva pe parcursul zilei.
  6. Ceai Mate – este cel mai energizant tip de ceai, cu un nivel de cofeina putin mai redus decat cel din cafea. Este ideal daca vrei sa reduci consumul de cafea. Acest tip de ceai se consuma cu precadere in Argentina, Brazilia, Uruguay, tari ai caror locuitori se lauda cu o silueta de invidiat chiar si la varste inaintate, datorita si ceaiului Mate.
  7. Ceai de fructe – cele pe care le gasesti in magazinul nostru contin doar bucati de fructe, sunt fara teina, fiind potrivite si pentru cei mici.
  8. Oua – cu toate ca unii nutritionisti recomanda sa mancam doar albusul, nu si galbenusul, ca sa nu ne ingrasam, Mike Roussell, doctor in nutritie si autor de succes al unor volume cu recomandari de nutritie, recomanda sa consumam ouale intregi, alaturi de care el adauga cateva frunze de spanac, branza feta si prune.

Cele mai nesanatoase alimente pentru micul dejun:

Daca in ceea ce priveste alimentele sanatoase diferiti specialisti au pareri diferite, unii considerand ca fructele sunt cele mai potrivite, altii ca cerealele integrale, s-au pus totusi de acord asupra alimentelor nesanatoase. Iata lista:

  1. Branza topita – s-a descoperit ca 2 felii de branza topita asigura jumatate din necesarul zilnic de sare. Cam mult, nu? Mai ales ca vorbim de necesarul zilnic al persoanelor care nu sufera de afectiuni precum hipertensiunea, sau afectiuni ale rinichilor, in care nu se recomanda consumul de sare.
  2. Mezelurile – nu mai trebuie sa-ti spunem cat sunt de nocive pentru organism. Desigur, exista si mezeluri produse “corect”, insa marea majoritate contin foarte multe grasimi si foarte multa sare. Nu te ajuta cu nimic astfel de produse, mai ales cand ai alternative sanatoase.
  3. Margarina – inventata de catre un chemist francez in 1860, margarina poate ca e mai usor de consumat, insa contine si grasimi si substante cu denumiri caudate. De ce ai vrea sa mananci ceva conceput intr-un laborator, cand natura ne ofera tot ce avem nevoie pentru a ne hrani sanatos?
  4. Produse de patiserie – daca micul tau dejun consta intr-un covrig sau o merdenea, e cazul s a il inlocuiesti cu ceva mai sanatos chiar acum! Sigur, economisesti timp cand infuleci un covrig pe drumul catre serviciu, dar ca de mult ti-ar lua sa bei un ceai si sa mananci cateva fructe?
  5. Iaurt cu fructe – bine, e impropriu spus “cu fructe”, majoritatea contin coloranti si substante aromatizante. Daca ti-e pofta de fructe la micul dejun, poti incerca ceaiurile noastre adevarate de fructe. Sau poti prepara iaurt infuzat cu ceai, gasesti reteta aici.

Alegerile pe care le facem in ceea ce priveste alimentele consumate la micul dejun ne pot influenta nu doar buna dispozitie pe parcursul zilei, ci si functionarea in parametri normali a sistemului digestiv si a organismului in general.

Daca te-ai hotarat sa fii o persoana care mananca sanatos, sigur vrei sa bei si un ceai energizant la micul dejun, iata cateva recomandari:

Arta Ceaiului

Magazin de ceaiuri si accesorii pentru prepararea si servirea ceaiului. Livrare gratuita pentru comenzi de minim 149 lei.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *