10 lucruri despre ceai…pe care merita sa le cunoasteti
1. Ceaiul Darjeeling este denumit si “sampania ceaiurilor”. Ceaiul Darjjeling provine din zonele din districtul Darjeeling, in Bengalul de Vest, India. Doar ceaiurile care provin din aceasta zona pot fi numite Darjeeling. Cu toate acestea, atunci cand cumparati ceai Darjeeling din locuri nespecializate trebuie sa aveti in vedere un aspect: numai ¼ din cantitatea totala de ceai vanduta sub numele Darjjeling, provine din aceasta regiune, restul folosind acest nume ilegal.
2. Plicurile de ceai au fost inventate din greseala in america, la inceputul anilor 1800, cand un negustor de ceai a vrut sa faca economie si s-a gandit sa trimita mostre de ceai in cantitati mai mici (si nu in cutii, asa cum se obisnuia). Prin urmare, le-a pus in niste saculeti mici, iar cei care le-au primit le-au folosit ca atare.
3. In Asia exista cititori in ceai, care sunt la fel de respectati precum cei care citesc viitorul in cafea. Acestia pretind ca daca lasi pe fundul cestii o cantitate mica de apa, impreuna cu cateva frunze si amesteci de cateva, rezulta exact harta viitorului tau.
4. In Anglia, amestecul de gin cu ceai rece este una dintre cele mai populare bauturi.
5. Dupa turism, cultivarea ceaiului este a doua mare industrie in India. In ciuda faptului ca ceaiul a fost descoperit in China, ceaiurile provenite din India sunt cele mai mai consumate ceaiuri de pe intreg mapamondul.
6. Se spune ca in Anglia, tara cu o adevarata traditie pentru ceai, nu vei gasi nici o casa in care sa nu existe ceainic. Acesta este folosit la incalzirea apei pentru ceai si poate fi electric sau pentru aragaz.
7. Ceaiul nu este folosit doar pentru a fi baut. El este foarte util in indepartatea mirosurilor, bun fertilizant pentru trandafiri, ajuta la vindecrea rapida a ranilor produse de aparatele de barbierit si este util chiar si la curatarea podelelor.
8. Ceaiul Oolong este denumit si Ceaiul Dragonului, datorita faptuui ca frunzele de ceai, odata puse la infuzat se deschid si arata ca un dragon. Unul dintre cele mai scumpe ceaiuri din lume, este un ceai Oolong numit Tieguanyin, al carui pret ajunge la 3000 $/kilogram.
9. Probabil ca nu v-ati gandit niciodata sa incercati “Bug Shit Tea”, in traducere libera “ceaiul din excremente de insecte”, un ceai pe cat de ciudat, pe atat de scump (este la fel de scump precum aurul). De ce este atat de scump? Creatorii lui spun ca ceaiul este rezultatul unei munci laborioase: mai intai niste insecte micute se hranesc cu frunze de ceai, iar apoi urmeaza un proces de digestie in urma caruia rezulta aceste granule care sunt culese de pe frunzele de ceai cu un dispozitv asemanator unei lupe.
10. In India se considera ca este un act de politete sa refuzi prima invitatie de a bea un ceai. Invitatia trebuie acceptata abia dupa ce gazda insista.