Cum asociem ceaiul cu preparatele potrivite
Mai tii minte gustul ceaiului savurat in copilarie cu felii de paine cu unt si cu gem? Ne amintim cu placere de astfel de momente, gustul si mirosul fiind niste stimuli extrem de importanti care pot declansa amintiri chiar si de acum cateva zeci de ani. Mirosul madeleinelor cu ceai, evocat de Camil Petrescu in “Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi” este poate cel mai cunoscut exemplu din literatura romana in acest sens. Cei mai multi dintre noi savureaza ceaiul de sine statator, insa cunoscatorii asociaza cele mai bune ceaiuri cu anumite preparate pentru a scoate in evidenta aromele specifice. La fel ca in cazul asocierii cu vinul, pentru aproape toate preparatele culinare, fie ca este vorba de o friptura, o salata sau de un desert, exista cel putin un sortiment de ceai cu care se asorteaza foarte bine.
Principiile asocierii ceaiului cu preparatele culinare
Principiile sunt destul de simple si se concentreaza fie pe intensificarea aromei mancarii, fie pe reducerea ei, in cazul in care este prea complexa. Prin asocierea cu diferite tipuri de infuzie de ceai se pot crea arome noi. Chiar si cel mai banal fel de mancare se poate transforma intr-unul deosebit daca il consumam impreuna cu ceaiul potrivit.
Iata cele mai reusite combinatii in functie de fiecare tip de ceai:
- Ceai alb
Caracteristici: aroma delicata, subtila, usor florala. Nivelul de teina este redus. Culoarea infuziei este de un galben deschis. Este cel mai putin procesat tip de ceai, aroma fiind aproape de cea naturala. Se asociaza cu preparate putin procesate. Merge cu:
Aperitiv: salate usoare de legume
Fel principal: preparate din peste alb si legume verzi
Desert: preparate usoare, pe baza de fructe, in special piersici
Ciocolata: alba sau cu fructe
- Ceai verde
Caracteristici: cele traditionale au o usoara aroma vegetala, putin mai intensa decat cea a ceaiului alb. Cele imbogatite cu petale de flori sau bucati de fructe sau condimente imprumuta din aroma ingredientelor. Nivelul de teina este moderat. La ceaiul verde asocierea cu preparate culinare se complica putin, pentru ca exista mai multe sortimentatii diferite de ceai verde: simple sau traditionale, florale sau cu fructe. Merge cu:
Aperitiv: supa de legume
Fel principal: salate, preparate pe baza de pui. Orezul alb are un gust mai aparte consumat impreuna cu o ceasca de ceai verde. Ceaiul verde simplu, traditional merge foarte bine si cu fructe de mare. Ceaiul verde Sencha accentueaza gustul cartofilor si chiar al pizza cu legume.
Desert: inghetata, crema de zahar ars
Ciocolata: alba
- Ceai Oolong
Caracteristici: este un tip de ceai semi-fermentat, aroma este mai complexa, fiind situata cumva intre cea a ceaiului verde si a ceaiului negru. Complexitatea aromei permite asocierea cu o gama mai larga de preparate. Ceaiul Oolong simplu, traditional, are o aroma naturala dulceaga, este considerat a fi chiar un ceai-desert. Nivelul de teina este putin mai ridicat decat in cazul ceaiul verde. Merge cu:
Aperitiv: legume le gratar, branza brie sau camembert. O combinatie interesanta este cea dintre ceaiul Oolong si snack-uri sarate
Fel principal: preparate pe baza de pui sau curcan, prajite sau la gratar
Desert: tarte cu fructe
Ciocolata: cu lapte sau cu fructe
- Ceai negru
Caracteristici: este cel mai fermentat/ oxidat tip de ceai. Infuzia prezinta o aroma mai intensa. Are cel mai ridicat nivel de teina dintre toate tipurile de ceai provenite din frunzele plantei Camellia Sinensis. Avand o aroma mai robusta, este indicat ca ceaiul negru sa se consume cu preparate mai consistente, in special cele condimentate sau pe baza de carne. Si produsele de patiserie sunt mai gustoase impreuna cu o ceasca de ceai negru. In special la micul-dejun bem ceai negru, asta si datorita nivelului de teina mai ridicat. Merge cu:
Aperitiv: pe baza de oua
Fel principal: preparate pe baza de carne de vita
Deserturi: foarte dulci, in special cu miere
Ciocolata: cu lapte
- Ceai Pu Erh
Caracteristici: este considerat a fi un ceai mai “tare”, cu o aroma pe masura. Nivelul de teina este ridicat. Se consuma si dupa mesele bogate, datorita proprietatilor digestive pe care le prezinta acest tip de ceai. Merge cu:
Aperitiv: preparate pe baza de carne
Fel principal: preparate bogate, pe baza de carne sau ciuperci, la gratar sau prajite. Ceaiul Pu Erh poate neutraliza gustul “gras” al anumitor preparate.
Deserturi: nu se asociaza cu deserturi
Ciocolata: amaruie
Acestea sunt principalele categorii de alimente care se asociaza cel mai bine marilor tipuri de ceai. Desigur, fiecare sortiment in parte, datorita ingredientelor pe care le contine, se consuma cu anumite preparte, gasesti recomandari de asocieri culinare in pagina de produs a fiecarui ceai din magazinul nostru. Nu trebuie sa te limitezi totusi la recomandarile noastre, poti incearca si tu sa descoperi combinatii noi intre ceaiul preferat si anumite preparate. Daca descoperi ceva interesant, sa ne spui si noua 🙂